Afbeelding
Foto: Rens van den Elsen

Tentoonstelling van kunstenaars uit alle dorpen in gemeente Boxtel

Algemeen Centrum-Breukelen (c) Cultuur & Kunst (c) Nieuws (c)

Een oproep voor activiteiten waarbij de vier kernen van de gemeente Boxtel betrokken zijn, bracht de eigenaren van Kunstcafé Coupé op een idee: kunstenaars uit Boxtel, Esch, Lennisheuvel en Liempde samen een expositie laten inrichten. Toine van der Weerden en Monic Holman legden het plan voor aan stichting BELL, die enthousiast reageerde. Zondag 5 september gaat de tentoonstelling van start, maar vanwege corona zonder officiële opening.

De BELL-gedachte is om inwoners van Boxtel, Liempde en Lennisheuvel kennis te laten maken met die uit Esch, het dorp dat sinds 1 januari de vierde kern van de gemeente is. ,,In ons kunstcafé hebben we vaker tentoonstellingen of brengen we werken van kunstenaars onder de aandacht. Het idee om dit binnen de BELL-gedachte te organiseren stond ons wel aan”, vertellen de twee uitbaters.

Het tweetal had al contact met Paul Simons uit Lennisheuvel en zijn schoondochter Uyen Simons Nguyen die in Liempde woont. Enkele werken van hun hand zijn nu ook al te zien in de zaak aan het Stationsplein in Boxtel. Ook Cor van Geffen uit Boxtel laat regelmatig eigen werk zien in het kunstcafé of leent stukken uit zijn collectie aan de uitbaters. ,,We zochten dus nog iemand uit Esch. Via onze vaste contacten kwamen we bij Jan Snellaars uit die in Esch woont. Hij stelde echter voor om zijn dochter Margje en haar man Raymond Arts uit te nodigen voor de BELL-expositie. Zo is het balletje gaan rollen, iedereen reageerde meteen enthousiast en zag het plan als een mooie kans”, aldus Van der Weerden.

TE KLEIN

De kunstwerken zijn niet alleen te bezichtigen in het café zelf, maar ook in de achterliggende buitenplaats en de naastgelegen woning (Stationsplein 3), die ook eigendom is van Holman en Van der Weerden. ,,De benedenverdieping hiervan gebruiken we normaal gesproken voor bijvoorbeeld kleine vergaderingen, maar de ruimtes zijn ook prima in te richten voor de expositie. Daarbij zou het café zelf te klein zijn om alle werken van de vijf kunstenaars tentoon te stellen”, geeft Van der Weerden aan. Zijn partner haakt daar op in: ,,Daarbij moeten we natuurlijk ook rekening houden met de coronamaatregelen en op deze manier kunnen we de bezoekers wat meer spreiden en hen een rondje langs alle beelden en tekeningen laten lopen.”

TECHNIEKEN

In totaal zijn er vanaf zondag 5 september werken te zien van vijf kunstenaars uit de gemeente Boxtel, variërend van beelden tot tekeningen en schilderijen. Iedere artiest heeft daarbij een eigen stijl. Zo toont Van Geffen alledaagse voorwerpen in zijn schilderijen en laten Simons en Nguyen onder meer marmeren en spekstenen beelden zien. Het Essche echtpaar presenteert verschillende technieken, waarbij Snellaars op doek en handgeschept papier schildert en Arts vooral zijn objecten figuratief tekent of schildert met olieverf. Per kunstenaar zijn er vijf werken te zien in het kunstcafé.

Normaal gesproken wordt een expositie officieel geopend in aanwezigheid van alle deelnemers en hun familie. Deze vernissage gaat vanwege de bekende maatregelen niet door. De kunstenaars zijn op de eerste dag wel aanwezig om iets over hun werken te vertellen. Bezoekers moeten bij binnenkomst eerst gaan zitten en krijgen daarna in kleine groepjes een rondleiding langs alle kunststukken. Voor de eerste belangstellenden is er een gratis kopje koffie of thee.

De expositie is van 5 september tot 14 november iedere zondag tussen 10.00 en 18.00 uur vrij te bezoeken en op zondag 12 september vanaf 13.00 uur. Op de andere dagen van de week is een bezichtiging ook mogelijk, maar dan op afspraak. Mail hiervoor naar welkom@kunstcafecoupe.nl.

OP DE FOTO: Eigenaren Monic Holman en Toine van der Weerden van Kunstcafé Coupé zijn enthousiast over de op handen zijnde BELL-tentoonstelling. Links voor het raam is al een kunstwerk van een deelnemer te zien. (Foto: Rens van den Elsen).

Afbeelding