Nadat hij een zilveren wisselschild kreeg omgehangen werd kermiskoning Kevin van de Sande 'gekroond' met een kermishoed. Dat gebeurde door Henk Voermans namens de schietcommissie van het Boxtelse gilde. (Foto: eigen collectie).
Nadat hij een zilveren wisselschild kreeg omgehangen werd kermiskoning Kevin van de Sande 'gekroond' met een kermishoed. Dat gebeurde door Henk Voermans namens de schietcommissie van het Boxtelse gilde. (Foto: eigen collectie). Foto: Henk van Weert

Gildetamboer Kevin wint schietwedstrijd ‘Sint-Barbara & Sint-Joris’

Algemeen Cultuur & Kunst (c) Nieuws (c)

De kruisboogschutters van het Boxtelse gilde Sint-Barbara & Sint-Joris kwamen zondag samen voor een schietwedstrijd met als inzet de titel ‘kermiskoning’. De houten papegaai in de ruim twaalf meter hoge schutsboom op het Essche Heike gaf zich pas na drie uur strijd gewonnen en viel aan de voeten van tamboer Kevin van de Sande.

Dat de wedstrijd relatief lang duurde, had weinig of niets te maken met de taaiheid van het doel. Nee, het waren vooral de vele missers van de twaalf schutters die ervoor zorgden dat pas halverwege de achttiende ronde de ‘vogel’ in tweeën brak. En dan nóg omdat even tevoren het houten blok met een beitel was bewerkt door de schietcommissie...

SCHAMPSCHOTEN

164 keer werd de pees van de kruisboog gespannen en slechts 97 keer mocht een treffer worden genoteerd. En dat waren lang niet allemaal voltreffers, maar ook de nodige schampschoten. Na afloop moest dan ook worden geconcludeerd dat de coronastilte geenszins bevorderlijk was voor de schietkwaliteiten van de gildeleden. Desalniettemin was tamboer Van de Sande dolblij dat hij het zilveren wisselschild in ontvangst mocht nemen. De rode kermishoed nam hij daarbij op de koop toe. 

Andere gildeleden en hun partners vermaakten zich op het gildeterrein met jeu de boules. Daar bleken Rita Habraken en Jan van Dijk als sterkste spelers uit de strijd te komen. 

Hoofdman Guus Eltink zei na afloop in het gildehuis Rembrandt, voorafgaand aan een gezamenlijk kermismaal, blij te zijn dat de leden elkaar weer eens konden treffen. De coronapandemie heeft het Boxtelse gilde niet ongemoeid gelaten. Kort na de uitbraak in maart vorig jaar overleden zowel hoofdman Jacques Habraken als gildeheer pater Hans de Visser aan het virus. 

De broederschap staat aan de vooravond van het zilveren bestaansjubileumfeest. De voorbereidingen om deze mijlpaal te vieren zijn in volle gang. Op 4 december is het precies 25 jaar geleden dat het Boxtelse gilde na een onderbreking van ruim een eeuw heropgericht werd. Dat gebeurde tijdens een officiële bijeenkomst in de ridderzaal van kasteel Stapelen. 

OP DE FOTO: Nadat hij een zilveren wisselschild kreeg omgehangen werd kermiskoning Kevin van de Sande ‘gekroond’ met een kermishoed. Dat gebeurde door Henk Voermans namens de schietcommissie van het Boxtelse gilde. (Foto: eigen collectie).