Joep en Ria de Jong-Dankers zijn dinsdag 31 augustus vijftig jaar getrouwd.
Joep en Ria de Jong-Dankers zijn dinsdag 31 augustus vijftig jaar getrouwd. Foto: Henk van Weert

Joep en Ria de Jong-Dankers vijftig jaar getrouwd

Algemeen Centrum-Breukelen (c) Nieuws (c)

‘Heel’ Breukelen kregen ze over de vloer. Logisch want hun buurtsupermarkt aan de Van Hornstraat was al een begrip toen ze de winkel overnamen. De ouders van Joep de Jong openden hun zelfbedieningszaak in 1958 en dat was in die tijd vooruitstrevend. Twee jaar later kwam Joep in de zaak en samen met zijn kersverse echtgenote Ria Dankers zette hij vanaf 1971 de zaak voort. Op 31 augustus van dat jaar gaven ze elkaar het jawoord. 

Zes jaar voor hun huwelijk leerden Ria en Joep elkaar kennen tijdens een dansavond in de bovenzaal van het toenmalige theater De Ark (nu Tiga) aan de Prins Bernhardstraat, vertelt Joep (75). Ria, die drie jaar jonger is, geeft aan dat de vonk bij haar niet meteen oversloeg, maar uiteindelijk raakte het toch ‘aan’. 

,,En al snel nadat ik voor het eerst bij de familie De Jong over de vloer kwam, werd ik gevraagd om mee te helpen in de winkel. Joeps moeder vroeg of ik de jampotten even wilde omprijzen...” Ria was van huis uit wel wat gewend. ,,Mijn ouders hadden een boerderij en mijn moeder stierf jong. Zodoende had ik al op jonge leeftijd de zorg voor een groot gezin. Dat werd niet gevraagd, dat deed je gewoon.”

Joep: ,,Op het moment dat ik in 1960 mee ging werken in de winkel, startte ik als jongste bediende en ‘mocht’ de suiker afwegen.” Kortom, onderaan de ladder beginnen. Leren was aan Joep destijds niet besteed, maar al snel merkte hij dat het toch nodig was om verder te komen. ,,In de avonduren behaalde ik mijn middelbare schooldiploma en daarna ook nog alle diploma’s van de Kruideniersvakschool.” Ook Ria volgde die avondopleiding. Nadat in de jaren zeventig de drie zonen Corné, Robbie en Mark waren geboren hield ze de boekhouding bij. 

,,De jongens hebben alle drie meegeholpen in de winkel, maar geen van hen had zin om die over te nemen. In tegenstelling tot hun vader kozen ze er wel voor om door te leren en daar zijn we trots op. Ze hebben allemaal een goede job. Wel jammer dat het familiebedrijf hierdoor niet kon worden voortgezet”, zegt Joep. Ria vult aan: ,,Maar de panden waarin we winkels hadden, zijn nog altijd eigendom en de verhuur ervan hebben onze jongens gelukkig wel op zich genomen.”

Dat geldt onder meer voor de in 1991 door Joep en Ria gebouwde nieuwe supermarkt aan de Van Hornstraat waarvan ze de exploitatie in 1994 afstootten. Nu zit er Action. Maar ook drie units in winkelcentrum Oosterhof zijn eigendom, net als het pand waarin al vele jaren Keukencentrum Van der Doelen zit. 

De tuin bij de woning aan de Konijnshoolsedreef, waar ze ook groenten verbouwt en wat kippen en geiten heeft rondlopen, is voor Ria haar lust en haar leven. Hoewel hij niet meer zo’n lange afstanden loopt als in het verleden, trekt Joep er graag wandelend op uit. ,,In totaal heb ik zestien keer de Nijmeegse Vierdaagse gelopen.” Ria: ,,Bovendien kamperen en fietsen we graag.”

Komende dinsdag vieren Ria en Joep de Jong hun gouden huwelijksfeest in beslotenheid met hun zonen, schoondochters en zeven kleinkinderen, die in leeftijd variëren van 21 tot acht jaar. En natuurlijk schuift ook de rest van de familie aan, samen met tal van vrienden.

OP DE FOTO: Joep en Ria de Jong-Dankers zijn dinsdag 31 augustus een halve eeuw getrouwd.