In juli 2018 maakten enkele bewoners van wijkhuis Simeonshof een ritje met de Zilverexpress. (Foto: Peter de Koning).
In juli 2018 maakten enkele bewoners van wijkhuis Simeonshof een ritje met de Zilverexpress. (Foto: Peter de Koning). Foto: Peter de Koning

Boxtelse tuktuk rijdt nu in Vught

Algemeen Verkeer & Infrastructuur (c) Nieuws (c)

Het idee was zo mooi: de leefwereld van ouderen vergroten. Maar de Zilverexpress zoals de drie jaar geleden geïntroduceerde Boxtelse tuktuk heet, heeft afgedaan. In de praktijk voldeed het voertuig niet. Het was niet afsluitbaar en de instap bleek te hoog voor senioren. Daardoor werd er weinig gebruik van gemaakt. Nu rijdt het karretje rond op het terrein van zorgorganisatie Cello in Vught.

De tuktuk is een elektrisch voertuig om vijf passagiers te vervoeren. Boxtelse vrijwilligers bestuurden de Zilverexpress, maar die hoefden slechts zelden in actie te komen. Er was simpelweg te weinig vraag naar, meldt een woordvoerder van woonstichting Joost. 

De corporatie participeert in Zorgzaam Boxtel, een samenwerkingsverband waartoe ook Zorggroep Elde Maasduinen, welzijnsorganisatie ContourdeTwern, thuiszorginstelling Vivent, reïntegratiebedrijf WSD, ggz-organisatie Reinier van Arkel en de gemeente Boxtel behoren. 

Ook Cello, de zorgorganisatie voor mensen met een geestelijke beperking, is bij Zorgzaam Boxtel aangesloten en gebruikt de tuktuk nu om om cliënten te vervoeren op het terrein van haar zorgcomplex in Vught. 

Het is niet bekend hoeveel geld de samenwerkende partijen in Zorgzaam Boxtel in 2018 neertelden voor de aanschaf van de tuktuk. Met het wagentje konden 50-plussers zich voor één euro per rit naar activiteiten binnen de gemeentegrenzen laten vervoeren. En weer naar huis natuurlijk. Ook voor een bezoekje aan een winkelcentrum of de huisarts kon de Zilverexpress ingezet worden. 

Omdat er zo weinig gebruik van werd gemaakt, is de tuktuk nu overgenomen door Cello. ,,Een logische partij omdat die organisatie deelnemer is van Zorgzaam Boxtel”, aldus de woordvoerder van Joost. Of Cello de beurs heeft moeten trekken om het voertuig over te nemen, is niet bekend. 

Ondertussen biedt coöperatie Ouderen in Regie over enkele weken een alternatief. Vanaf oktober gaat een elektrische auto rijden voor senioren.

OP DE FOTO: In juli 2018 maakten enkele bewoners van wijkhuis Simeonshof een ritje met de Zilverexpress. (Foto: Peter de Koning).