Waylon van Son uit Boxtel is verantwoordelijk voor het dagelijkse reilen en zeilen in de vaccinatielocatie in sporthal De Braken in zijn woonplaats. (Foto: Rens van den Elsen).
Waylon van Son uit Boxtel is verantwoordelijk voor het dagelijkse reilen en zeilen in de vaccinatielocatie in sporthal De Braken in zijn woonplaats. (Foto: Rens van den Elsen). Foto: Rens van den Elsen

Manager vaccinatielocatie De Braken verwacht ‘eindsprint’

Algemeen Sport & Gezondheid (c) Nieuws (c)

Vergeleken met enkele maanden geleden is het deze maandagmiddag rustig in De Braken. Op deze Boxtelse locatie kunnen mensen sinds mei dagelijks hun coronaprik laten zetten. Inwoners van de gemeente zien in de door de GGD Hart voor Brabant tot vaccinatiecentrum omgebouwde sporthal regelmatig een bekend gezicht voorbij komen: Boxtelaar Waylon van Son is er locatiemanager. ,,Er is de afgelopen maanden ontzettend hard gewerkt.”

Sinds vorige week is het mogelijk om je te laten vaccineren zonder afspraak. De GGD heeft daartoe besloten om twijfelaars alsnog over de streep te trekken en zo de vaccinatiegraad verder te vergroten. In andere veiligheidsregio’s in Nederland was dat eerder al mogelijk. Brabant kent echter een flink hoge inentingsbereidheid, waardoor het aantal ‘binnenlopers’ in Boxtel vooralsnog meevalt, tussen de vijftig en honderd per dag. ,,En dat is eigenlijk best iets om trots op te zijn, Brabanders zijn natuurlijk ook slimme mensen, iedere vaccinatie is weer een stapje dichter bij het einddoel: groepsimmuniteit”, vindt Van Son.

DOORPEZEN

De Boxtelaar heeft samen met zijn collega Jacqueline van Rooij de dagelijkse leiding in De Braken. De twee hebben, samen met de ruim vijftig man personeel, een drukke periode achter de rug. ,,Er zijn op dit moment ruim 150.000 prikken gezet, op het hoogtepunt waren dat er tussen de 2.500 en 3.000 per dag. Dat was echt doorpezen. Nu zien we dat het rustiger wordt en zijn ook niet alle vaccinatiestraten nodig”, vertelt Van Son. 

De deuren van de prikhal in De Braken gaan zeven dagen per week om negen uur open, maar twee uur daarvoor is Van Son al aanwezig om de planning en het rooster door te nemen. Ook gaan de zogeheten ‘opvullers’ dan al aan de slag, zij vullen de spuiten met de juiste hoeveelheid van de verschillende vaccins, van Janssen tot Pfizer. ,,Dat is secuur werk, er mag niet te veel en ook weer niet te weinig in zitten. Daarom gaat er geen spuit uit die niet is gecontroleerd”, legt de manager uit. Een half uur voor de start houdt Van Son nog een kort praatje voor alle medewerkers. ,,Ik breng dan iedereen ook op de hoogte van zaken die in het nieuws spelen, zoals het bericht dat er mensen waren die na het verkrijgen van een vaccinatiestempel in het gele boekje er zonder prik vandoor gingen. Daar spelen we dan meteen op in.” De rest van de dag begeleidt hij mensen met prikangst, houdt contact met de aanwezige arts(en) en springt bij waar nodig: ,,De dag moet zonder incidenten verlopen en mensen moeten zo soepel mogelijk geholpen worden, binnen twintig minuten staan ze weer buiten, dat is ons streven.”

Van Son is sinds dag één betrokken bij de Boxtelse prikpost. ,,Ik heb hiervoor in een Covid-teststraat gewerkt en werd door de GGD gevraagd om in mijn eigen woonplaats de tijdelijke locatie te leiden. Ons doel is natuurlijk om zoveel mogelijk spuiten in armen te zetten, daarom is juist het managen van het team de grootste uitdaging. Je werkt immers korte tijd intensief samen en er komen hier mensen van allerlei pluimage, niet alleen ex-verpleegkundigen, maar ook verloskundigen, mensen uit de commerciële sector en ook uit de luchtvaart, zoals pursers”, aldus Van Son. Omdat de Boxtelaar nog als hospik in het leger gewerkt heeft, mag hij zelf ook vaccins toedienen. ,,Zo kan ik prikken zetten als collega’s even pauze gaan houden.”

BESTE VAN DE REGIO

Trots meldt Van Son dat van alle medewerkers die in Boxtel aan de slag zijn gegaan, niemand is weggestuurd of opgestapt. ,,Het liep en loopt hier echt als een tierelier. Iedereen is goed op elkaar ingewerkt, dat merken de mensen ook. Logistiek gezien is alles gesmeerd gegaan, ook op de drukste momenten.” Echt lang wachten is dan ook nooit aan de orde geweest in De Braken. Van Son: ,,We zijn pas vrij laat in het jaar open gegaan, maar dat heeft als voordeel dat we de goede en slechte ervaringen van andere locaties konden gebruiken om het doorloopproces te optimaliseren. Daarbij leent de sporthal zich uitstekend voor dit doel, mensen komen in het midden van de zaal binnen en kunnen dan links of rechts afslaan. Ja, ik kan wel stellen dat Boxtel de best lopende priklocatie van de regio is.”

Nu zijn taak in Boxtel er bijna opzit, kijkt de locatiemanager met een dubbel gevoel terug op deze bijzondere periode: ,,Er is hard gewerkt en het team is hecht, ook al werden verschillende medewerkers ook op andere locaties ingezet. We gaan elkaar zeker missen.”

Hoewel het aantal vaccinatielocaties de komende weken steeds verder wordt afgebouwd en de toestroom van mensen aardig is opgedroogd, verwacht Van Son nog wel een kleine piek nu de vakantie op zijn eind loopt: ,,We gaan dus nog even knallen voordat we 30 september hier de deuren sluiten.” De Boxtelaar hoopt dat iedereen die geen inenting tegen Covid-19 heeft gehad, alsnog een prik gaat halen: ,,Laat je vaccineren, het redt namelijk écht levens.”

OP DE FOTO: Waylon van Son uit Boxtel is verantwoordelijk voor het dagelijkse reilen en zeilen in de vaccinatielocatie in sporthal De Braken in zijn woonplaats. (Foto: Rens van den Elsen).

OP DE FOTO: De Boxtelse sporthal De Braken is een van de acht vaccinatielocaties van de GGD.

De Boxtelse sporthal De Braken is een van de acht vaccinatielocaties van de GGD.