Verkeersdrukte is op verschillende plekken in Boxtel een probleem. Metingen op vier punten moeten duidelijk maken hoe het met de luchtkwaliteit gesteld is en hoeveel verkeer er passeert. (Foto: Peter de Koning).
Verkeersdrukte is op verschillende plekken in Boxtel een probleem. Metingen op vier punten moeten duidelijk maken hoe het met de luchtkwaliteit gesteld is en hoeveel verkeer er passeert. (Foto: Peter de Koning). Foto: Peter de Koning

Metingen moeten beeld geven van luchtkwaliteit en verkeersbewegingen in Boxtel

Algemeen Verkeer & Infrastructuur (c) Centrum-Breukelen (c) Nieuws (c)

Om toekomstige verkeersprojecten in Boxtel te bespoedigen en een goed beeld van de huidige situatie te krijgen, start de gemeente vanaf eind september met diverse metingen op drukke punten. Niet alleen de luchtkwaliteit wordt bijgehouden, er vinden ook verkeerstellingen plaats. Dat laat verantwoordelijk wethouder Fred van Nistelrooij weten.

Op vier plekken in Boxtel komen sensoren te hangen die de kwaliteit van de lucht gaan meten. In de Baroniestraat wordt op twee verschillende plekken gecontroleerd, op het smalle gedeelte richting het spoor, maar ook ter hoogte van Sint-Ursula omdat daar dagelijks veel verkeer passeert. Daarnaast is de Eindhovenseweg een van de locaties vanwege de drukte daar. Er worden tevens metingen verricht aan de Kalksheuvel. ,,Op die plek is het een stuk rustiger, we meten daar echter ook omdat we dan goed kunnen vergelijken met drukke locaties”, aldus Van Nistelrooij.

GRONDIG

Naast de luchtkwaliteit wordt ook het aantal verkeersbewegingen geteld. ,,Op deze manier kunnen we de relatie tussen de luchtkwaliteit en het aantal auto’s zwart op wit krijgen”, legt de wethouder uit.

De verzamelde gegevens worden gebruikt als nulmeting voor toekomstige verkeersprojecten binnen de gemeente Boxtel. In het verleden zijn al vaker metingen verricht, maar voor een gedegen vergelijking wil het college nu eens grondig onderzoek doen. 

Boxtelaar Pierre van den Oord hing in 2018 in samenwerking met PvdA-GroenLinks al waarschuwingsborden op in de Baroniestraat, die wezen op de slechte kwaliteit van de lucht, mede door de vele auto’s. De bewoners aan deze weg klagen al jaren over verkeersdrukte en fijnstof. Wethouder Van Nistelrooij maakte de kwestie tot een van zijn speerpunten in de campagne van zijn partij INbox in aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen van vorig jaar november. 

Burgemeester Ronald van Meygaarden vindt het uitstekend dat er nu nieuwe metingen worden verricht: ,,Buiten de diverse projecten om is het ook gewoon goed om te weten wat verkeersdrukte doet voor de gezondheid van onze inwoners. Het geeft ons een duidelijk beeld waar we maatregelen op kunnen nemen.”

OP DE FOTO: Verkeersdrukte is op verschillende plekken in Boxtel een probleem. Metingen op vier punten moeten duidelijk maken hoe het met de luchtkwaliteit gesteld is en hoeveel verkeer er passeert. (Foto: Peter de Koning).