Maud den Otter verzorgt honden en katten in dierenpension De Doolhof in Gemonde. Het kitten dat ze draagt, klom een paar minuten eerder brutaal tegen haar spijkerbroek omhoog. (Foto: Peter de Koning).
Maud den Otter verzorgt honden en katten in dierenpension De Doolhof in Gemonde. Het kitten dat ze draagt, klom een paar minuten eerder brutaal tegen haar spijkerbroek omhoog. (Foto: Peter de Koning). Foto: Peter de Koning

Zomerserie: Maud werkt in Gemonds dierenpension

Algemeen Gemonde (c) Nieuws (c)

Een kitten klimt brutaal tegen haar spijkerbroek omhoog. Maud den Otter (16) werkt in dierenpension De Doolhof in haar woonplaats Gemonde en vertelt op de kattenafdeling wat ze zoal doet. ,,Ik ben hier deze zomer begonnen en ga na de vakantie door, het is mijn bijbaan.”

Het dierenpension biedt onderdak aan zowel katten als honden. Maud: ,,Ik ben gek op dieren. Thuis hebben we een hond, een labrador. Die is iedere keer heerlijk enthousiast als ik thuiskom.”

De Gemondse solliciteerde al eens eerder bij De Doolhof. ,,Een paar jaar geleden was ik nog te jong om te werken. Ik heb het voor de zomer opnieuw geprobeerd en nu kon ik aan de slag.”

Maud is meerdere dagen per week tussen de harige viervoeters te vinden. ,,Soms vijf dagen, ook wel eens drie of vier. We zijn hier ‘s ochtends altijd een poos en laat in de middag. We laten de honden ‘s morgens in de speelweiden. Dat doen we in twee rondes.”

Terwijl de honden zich buiten uitleven, maakt Maud met collega’s de hokken schoon en zorgt voor voer en water. Ook brengt ze de dieren na het spelen terug naar de kennels. ,,Een van de honden gaat op zijn rug liggen om geaaid te worden als je hem benadert. Die leid ik aan de riem naar buiten, dan loopt hij keurig mee.” 

Ook de kattenverblijven krijgen een poetsbeurt en natuurlijk worden Minoes, Felix en Poes eveneens van smakelijke brokjes en bakjes water voorzien. Maud: ,,Het legen en reinigen van de kattenbakken hoort erbij. En ik vind ook wel momenten om met de dieren te knuffelen.”

Of de salontijgers daar zelf van gediend zijn, ziet de Gemondse gauw genoeg. ,,Ik kan een kat aardig ‘lezen’ en inschatten of hij ervan houdt om gestreeld te worden.” Onderling beoordelen de pensiongasten ook in of hun tijdelijke kamergenoten vrienden, vage kennissen of vijanden zijn. Ze dartelen over de vloer, maar soms deelt er één een snelle pets uit. De verhoudingen moeten wel duidelijk blijven, tenslotte.

KARAKTER

,,Bij de honden kijk ik naar hun karakter”, legt pensioneigenaar Anton Sauvé uit. ,,Aan de hand daarvan stel ik groepen samen. Die delen een van de dertien speelweiden.” Van hondengedrag weet Maud ook het nodige. ,,En eigenaars vertellen meestal wel hoe hun hond in elkaar steekt, of het een heel sociale viervoeter is, dapper of misschien juist wat angstig.”

De dierenverzorgster roemt de werksfeer in De Doolhof. ,,In het begin moest ik alles leren en ik ontdek ook nu nog nieuwe dingen. Ik krijg de ruimte om me te ontwikkelen, hoef niet alles al te weten. Dat is fijn.”

Hoewel ze met plezier in het pension werkt, volgt de Gemondse geen studie dierverzorging of iets dergelijks. Maud legt uit: ,,In eerste instantie wilde ik de verpleging in, maar dat bleek bij nader inzien niets voor mij. Ik zit op het Koning Willem I College in Den Bosch en volg daar een opleiding in juridisch-administratieve richting.” Iets compleet anders dus. ,,Maar ik wil later wel huisdieren, net als nu. Een hond denk ik, of misschien wel twee.”

Voor het geld dat ze met haar werk verdient, heeft Maud nog geen directe bestemming. ,,Ik vind het leuk om met vrienden op stap te gaan en samen dingen te ondernemen. Als alles weer mag, zit er volgend jaar misschien een vakantie met vrienden in. En ik vind het fijn om dan niet telkens te hoeven nadenken over wat ik uitgeef.” Sauvé vult aan: ,,Geld dat je zelf verdient hebt, heeft veel meer waarde.”