Eric Koevoets bespeelt zondag 29 augustus het Smitsorgel in de Sint-Petrusbasiliek. Hij laat horen dat het instrument zich goed leent voor zowel barok- als meer romantische muziek. (Foto: Jan Hermens).
Eric Koevoets bespeelt zondag 29 augustus het Smitsorgel in de Sint-Petrusbasiliek. Hij laat horen dat het instrument zich goed leent voor zowel barok- als meer romantische muziek. (Foto: Jan Hermens). Foto: Jan Hermens

Koevoets toont twee gezichten van Smitsorgel

Algemeen Cultuur & Kunst (c)

De agenda van Stichting Kerkconcerten Boxtel (SKB) is goed gevuld. Zondag gaf Tommy van Doorn nog een carillonconcert op de beiaard van de Sint-Petrusbasiliek en exact een week later bespeelt Eric Koevoets er het Smitsorgel. De Rotterdamse organist begint zijn bespeling zondag 29 augustus om 16.00 uur, de entree is acht euro.

Koevoets laat ‘twee gezichten’ van het Smitsorgel zien, of beter gezegd, horen. Een orgel, en zeker als het enige omvang heeft, telt honderden pijpen. In Boxtel zijn het er 1842, een aantal dat verwijst naar het bouwjaar. Sommige pijpen klinken als een fluit, andere meer als een hobo of trompet. Een organist speelt letterlijk en figuurlijk met die klanken, kan ze afzonderlijk inzetten, of combineren. Daardoor is een orgel in muzikaal opzicht buitengewoon kleurrijk. 

Koevoets speelt zondag Duitse en Oostenrijkse muziek uit de Barok en klassieke periode én Franse composities uit de negentiende en twintigste eeuw. Verschillende genres, met een eigen klankpalet. 

LOSSE LIJNEN

Op het programma staan naast Franse muziekstukken, werken van Johann Sebastian Bach, diens zoon Carl Philipp Emanuel en van Joseph Haydn. De composities van dit drietal moeten doorzichtig klinken, met stemmen die van elkaar te onderscheiden zijn. 

De muziek van de Franse componisten Charles Tournemire en Paul Barras is veel meer geënt op klanken die mengen, met het symfonieorkest als voorbeeld. Een kunstschilder zou werk van J.S. Bach weergeven in losse lijnen die elkaar soms kruisen, maar altijd van elkaar te onderscheiden zijn. Voor de Franse muziek zou een brede kwast geschikter zijn. Het doek zou vloeiende streken vertonen, in mengkleuren. 

Wie met eigen oren het onderscheid tussen de genres wil horen, kan zondag in de Sint-Petrusbasiliek terecht. Koevoets begint en sluit zijn concert af met een Frans werk, hij omkadert als het ware het meer klassieke deel van het programma.

De gastorganist treedt op in binnen- en buitenland, heeft alle  orgelwerken van César Franck opgenomen en werkt al ruim tien jaar aan opnamen van alle composities voor orgel van Bach senior. Daarnaast heeft hij ook de orgelsonates van Bach junior op geluidsdrager vastgelegd.

Bezoekers van de orgelbespelingen die SKB organiseert, kunnen de verrichtingen van de organist via een groot beeldscherm volgen. Ze kijken uit op het orgel, vandaar dat ze op stoelen zitten en niet in de kerkbanken, want die zijn naar het altaar gericht. De concertserie draagt bij aan het behoud van de instrumenten in de basiliek, doordat ze extra gebruikt worden en doordat ze onder de aandacht blijven, ook buiten de eredienst.

PROGRAMMA

Charles Tournemire (1870-1939): Choral Alleluiatique nr. 3; 

Johann Sebastian Bach (1685-1750): O Lamm Gottes unschuldig BWV 656, Jesus Christus, unser Heiland BWV 665; 

Carl Philipp Emanuel Bach (1714-1788): Sonate in Bes; 

Joseph Haydn (1732-1809): Air varié La Roxolane; 

Johann Sebastian Bach: In dich hab’ ich gehoffet BWV 712, Erbarm dich mein, o Herre Gott, BWV 721; 

Paul Barras (1925-2017): Paraphrase sur Ave Maris Stella.