Strijkkwartet Pythagoras opent de nieuwe reeks concerten onder de titel Klassiek in de Kerken.
Strijkkwartet Pythagoras opent de nieuwe reeks concerten onder de titel Klassiek in de Kerken. Foto: eigen collectie

Strijkkwartet Pythagoras opent ‘Klassiek in de kerken’

Algemeen Cultuur & Kunst (c)

De musici die het Pythagoras Kwartet oprichtten, waren echte bèta’s. Vandaar een ensemble dat naar de grondlegger van de wiskunde is vernoemd. Het gezelschap, dat nu bestaat uit Frederik Bas en Hein Otto Folkerts (viool), Lucas Hagemans (altviool) en Werner Marinelli (cello), opent zaterdag 25 september om 16.00 uur de Boxtelse concertserie Klassiek in de kerken.

Het ensemble brengt in de protestantse kerk aan de Clarissenstraat een programma met werken uit de Romantiek. Deze muziek dateert uit de negentiende eeuw en vormt een reactie op de geordende structuren en gematigde dynamiek uit de tweede helft van de achttiende eeuw.  

Het eerste strijkkwartet van de Russische componist Pjotr Iljitsj Tsjaikovski (1840-1893) passeert de revue. Deze compositie werd in 1871 goed ontvangen en hielp Tsjaikovski om uit te groeien van een onbekende conservatoriumleraar tot een van de bekendste componisten aller tijden. Nu, 150 jaar later, is het werk nog steeds geliefd, en dan vooral het tweede deel, Andante cantabile. Dit is gebaseerd op een Russisch volkslied, ook wel het lied van de Wolga-schippers genoemd.

Daarnaast heeft het Pythagoras Kwartet een compositie gekozen van de minder bekende toondichter Friedrich Gernsheim (1839-1916). Hij onderhield een jarenlange briefwisseling met de componist Brahms, die onder de indruk was van Gernsheims composities. 

De voorzorgsmaatregelen in verband met corona zullen worden toegepast, voor zover die nog gelden. Het wordt dringend aanbevolen om te reserveren. Bezoekers ontvangen dan kort voor het concert per mail de laatste informatie.

AANMELDEN

Reserveren kan via e-mail: reserveren@klassiekindekerken.nl, onder vermelding van concertdatum en het aantal mensen dat wil komen. De kerk is open vanaf 15.30 uur. De entree bedraagt vijftien euro, betalen kan bij binnenkomst. Kinderen tot en met zestien jaar mogen gratis naar binnen. Nadere informatie over dit en de overige concerten in de serie, is te vinden op de website www.klassiekindekerken.nl.

OP DE FOTO: Het Pythagoras Kwartet, hier tijdens een optreden in Vught. Het ensemble brengt 25 september in Boxtel een programma met muziek uit de Romantiek. (Foto: eigen collectie).