Een van de laatste vergaderingen van de gemeenteraad voordat eind mei 1978 verkiezingen werden gehouden. De ovalen tafel met zetels waren een jaar eerder in gebruikgenomen in de (oude) raadzaal op de eerste verdieping van het gemeentehuis. (Foto: Piet van Oers, archief Brabants Centrum | Beeldbank Boxtel).
Een van de laatste vergaderingen van de gemeenteraad voordat eind mei 1978 verkiezingen werden gehouden. De ovalen tafel met zetels waren een jaar eerder in gebruikgenomen in de (oude) raadzaal op de eerste verdieping van het gemeentehuis. (Foto: Piet van Oers, archief Brabants Centrum | Beeldbank Boxtel). Foto: Piet van Oers

Monsterklus voor Christ van Eekelen: ‘In dit tempo nog 10 jaar te gaan’

Algemeen Cultuur & Kunst (c) Nieuws (c)

Precies een jaar geleden startte hij met zijn monsterklus. En afgelopen week scande hij zijn tienduizendste foto uit het archief van Brabants Centrum in voor de Beeldbank Boxtel. Heemkundige Christ van Eekelen: ,,In dit tempo is nog een jaar of tien te gaan...”

Op het moment dat hij aan zijn project begon om het analoge fotoarchief van deze krant te digitaliseren, had Van Eekelen 25.000 foto’s onder zijn scanner gehad en toegevoegd aan de Beeldbank. Daar zijn er afgelopen jaar 13.000 bij gekomen. ,,Naast de tienduizend prenten uit het krantenarchief, zijn ook nog eens drieduizend foto’s aangeleverd van anderen”, vertelde de Boxtelse vrijwilliger maandag. Vaak kreeg hij die foto’s via de Heemkamer die eerder dit jaar verhuisde van het oude VVV-kantoor aan de Markt naar de bibliotheek aan de Burgakker. 

BESCHRIJVEN

Onlangs haalde Van Eekelen, die ook secretaris van Heemkunde Boxtel is, een doos met zo’n vijfhonderd foto’s op in het redactiekantoor van Brabants Centrum aan de Prins Bernhardstraat. Het waren alle opnamen die in de ladenkasten vol beeldmateriaal gerangschikt staan onder de letter B. 

,,Ik ben twee dagen aan een stuk bezig geweest met scannen. Vervolgens ben ik nog geruime tijd druk doende met het op maat maken en zo nodig de belichting aanpassen. Soms poets ik ook wat oneffenheidjes weg, maar dat kost vrij veel tijd. Dus meestal wacht ik daarmee tot het moment dat zo’n foto daadwerkelijke ergens voor gebruikt wordt.” Het inscannen en bijwerken van het beeldmateriaal is echter niet het enige dat Van Eekelen uitvoert. ,,Aan de hand van de ingebonden jaargang maak ik ook een korte beschrijving van hetgeen op de prent te zien is.”

Directeur Henk van der Zee van Brabants Centrum is blij met het monnikenwerk dat Van Eekelen verricht. ,,Dankzij de vrijwillige inzet van Christ wordt ons fotoarchief beter ontsloten en dat maakt het gebruik ervan door de redactie eenvoudiger. Daarnaast stelt het mensen in Boxtel in de gelegenheid om terug te blikken in de tijd en herinneringen op te halen aan mensen en locaties. Op die manier wordt een van de doelstellingen van stichting Brabants Centrum uitgedragen: namelijk om het leven in onze dorpen wat leuker te maken.”

GEMEENTERAAD ‘74-’78

De tienduizendste BC-foto toont een vergadering van de Boxtelse gemeenteraad, kort voordat eind mei 1978 verkiezingen werden gehouden. Aan de raadstafel zitten de volgende politici en bestuurders: achteraan, aan het hoofd van de tafel zit burgemeester Paul Pesch (met strik). Vervolgens met de klok mee: gemeentesecretaris Jo Bastings, ambtenaar Toon Slaats, ambtenaar NN, Cor van den IJssel, Louis Kallen (beiden PvdA), Willie van de Langenberg, Piet Hendriks en Roel Weterings (Werknemerslijst), Fons van Elderen en Cé de Laat (Lijst Van Elderen), Albert Habraken, Jan Spijkers en Jos Boom (Jongerenlijst), Harrie van der Meijden (CDU), Michiel Boersma, Frans van der Pasch, Theo Pastoor, Jan van den Broek (CDA), ambtenaar Bart van den Bosch, wethouder Hans van Hellemondt (Jongerenlijst), wethouder Dirk van Diepen (CDA). Rechtsonder op de foto is de perstribune zichtbaar met geheel rechts Theo van den Aker, destijds directeur/hoofdredacteur van deze krant. Op de foto ontbreken de wethouders Bets van Hettema-de Jong (CDA) en Piet Fabriek (VVD).

OP DE (KLEUREN)FOTO: Heemkundige Christ van Eekelen scande afgelopen week de tienduizendste archieffoto van Brabants Centrum voor Beeldbank Boxtel. (Foto: Bas van den Biggelaar, mei 2020).

Heemkundige Christ van Eekelen scande afgelopen week de tienduizendste archieffoto van Brabants Centrum voor Beeldbank Boxtel. (Foto: Bas van den Biggelaar, mei 2020).