Ouderwets vermaak als de zweefmolen blijft altijd in trek bij de kleintjes.
Ouderwets vermaak als de zweefmolen blijft altijd in trek bij de kleintjes. Foto: Peter de Koning

Kermis, ook leuk met hekken...

Algemeen Nieuws (c)

Het mag weer! Zwieren en zwaaien in de Time Trip of de Break Dance of rondjes draaien in de mallemolen. Afgebakend met hekken vanwege coronamaatregelen ging de Boxtelse kermis vrijdagavond van start. En de Boxtelaren hadden er zin in. Zowel op het Breukelsplein als de Markt genoten jong en oud van de attracties en snoep- en oliebollenkramen. Bezoeker Ronald van Beers: ,,Ik voel me altijd jong op de kermis.”

Direct na de start van de kermis om zeven uur stroomde het Breukselsplein vrijdagavond vol verrukte gezinnen en jongeren om te genieten van de jaarlijkse kermis. Er was voldoende te beleven. Van de Crazy Sjimmie en de Time Trip, tot de botsauto’s en een snoepkraam gevuld met lolly’s, kaneelstokken en wijnballen, iedereen kwam aan zijn trekken. Dit was naast het bezoekersaantal te zien aan de wachtrijen voor diverse attracties. 

Omdat het Breukelsplein omzoomd was met hekken, was er slechts één ingang en één uitgang: aan de Breukelsestraat. Een tweetal beveiligers telde het aantal komende en vertrekkende bezoekers. Deze coronamaatregel zorgde ervoor dat het maximaal aantal van zevenhonderd niet werd overschreden. 

GRATIS RITJE

Last van deze controlemaatregel hadden de bezoekers niet. ,,Ik zag dat er geteld werd bij de ingang en dat we maar op één plek van het Breukelsplein op- en afkunnen, maar verder vind ik de kermis net als altijd,” vertelt bezoekster Monique Bakker. Ze vult aan: ,,Hoewel ik de botsauto’s wel mis op de Markt.”

Samen met haar man Ramon en zoons Teun (12) en Rens (10) toog Monique richting het centrum voor een avondje kermisvertier. Gezellig had het gezin het zeker. Rens: ,,Ik ben zojuist in de achtbaan, eh ik bedoel Butterfly geweest. Deze rups is vet want die gaat heel snel en nadat hij vooruit is geweest stopt hij én gaat hij ook nog achteruit. Ik ga zo nog in de Crazy Sjimmie.” Broer Teun breekt in: ,,We gaan eerst nog een keer in de rups want ik heb de flos gevangen en heb daarmee een gratis ritje gewonnen.”

Naomi van Beers (10) had iets minder geluk, maar dat mocht de pret zeker niet drukken. Samen met vader Ronald, moeder Monique en zusje Fenna (7) maakte ze een rondje langs de kleurrijke attracties. ,,Ik ben net met papa in de Break Dance geweest”, lacht ze. Of ik het eng vond? Nee joh! En ik werd ook niet misselijk. Ik wil zo met papa in de Time Trip maar hij wil niet.” Vader Ronald vulde aan: ,,Klopt, maar kinderen krijgen toch hun zin dus ik ga met haar mee. En eerlijk is eerlijk, op de kermis voel ik me weer kind dus ik vind het stiekem heel leuk.”

Waar het Breukselplein in zijn geheel in het teken stond van de kermis, was de Boxtelse Markt grotendeels gevuld met terrassen die bomvol zaten. Voor het gemeentehuis en in de Rozemarijnstraat staat een aantal attracties voor jonge gezinnen met kleine kinderen. Een echte kermissfeer hangt hier niet. 

,,Dit was de enige manier hier een kermis te organiseren en rekening te houden met alle beperkende maatregelen”, legde kermisambtenaar Richard Schuurs van de gemeente Boxtel uit. ,,En ik ben tevreden met het resultaat. We hebben ervoor gekozen geen hekken te plaatsen om de Markt. Dat is niet te doen, zowel voor de horecaondernemers als de winkeliers. En kijk, het gaat prima en de sfeer is goed. Ik verwacht ook de komende dagen geen bijzonderheden. Wat we doen als het druk wordt op het Breukelsplein? Dan laten we even geen nieuwe mensen binnen.”

BOXTEL: PRIMA SFEER

Ook de exploitanten zijn blij dat ze hun attracties weer mochten opbouwen. ,,De kermis en het bezoekersaantal is vanwege de beperkingen nog niet zoals we gewend zijn, maar we mogen weer”, vertelt Henry Paashuis van Lucky Duck. ,,Met deze attractie moet ik het sowieso niet van de avonden hebben. Jonge kinderen komen hier overdag hengelen naar een eendje.”

René Velthuis-Boersma staat een paar meter verderop met een draaimolen. Een aantal kindjes maakt een laatste ritje. ,,Fijn hè, dat het weer mag?”, lacht hij. ,,Het is nog niet optimaal, maar ik ben heel blij dat ik weer op pad kan. En Boxtel bevalt me prima. Dit is de tweede keer dat ik hier sta en wat mij betreft, kom ik volgend jaar weer.”

TEKST: LINDA VAN DE WIEL | FOTO’S: PETER DE KONING

Controle bij in- én uitgang Breukelsplein.
Botsauto's, normaal vaste prik op de Markt, nu op het Breukelsplein.
Eng? Best wel. Leuk? Zéker! Met een gigantische vaart rondgeslingerd worden geeft een kick.
Wachten in de rupsbaan tot de huif dichtgaat. En dan in z'n teruguit...
Kinderen genieten in de draaimolen op de Markt. Opa Peter Lemmens geniet mee...
Time Trip op het Breukelsplein
Trampoline op de Markt.
Draaimolen op de Markt.
Zweefmolen op het Breukelsplein
Eendjes hengelen op de Markt.
In de Break Dance kan het niet hard genoeg rondgaan.