Vijf nominaties voor nieuwe Monumentenprijs Boxtel


De woningen Dorpsstraat 17 (Esch) en Heesterbos 2 (Liempde), restaurant De Koetsier (Eindhovenseweg) en de dwarsdeelschuur bij boerderij De Halfgalg (Onrooi 13), beide in Boxtel, en de vroegere herberg Den Eijngel in Lennisheuvel. Dat zijn de vijf genomineerde gebouwen voor de nieuwe Boxtelse monumentenprijs die op 11 september wordt uitgereikt. In een vijfdelige artikelenreeks introduceert Brabants Centrum deze panden die met zorg gerestaureerd zijn of worden. 

Een jaar geleden werd via deze krant bekend dat de Sluitsteen, een prijs die tweejaarlijks werd uitgereikt door de Boxtelse monumentencommissie, een stille dood was gestorven. Aanleiding was het feit dat het budget waarover de commissie kan beschikken door het gemeentebestuur was gehalveerd. 

Tijdens Open Monumentendag op zaterdag 11 september wordt bekend wie de opvolger van de prijs in ontvangst mag nemen. Die wordt voortaan jaarlijks uitgereikt en is onder meer bedoeld om de aandacht te wekken voor historische panden. 

KWALITEIT EN RELEVANTIE

Om kosten te besparen wordt niet langer een trofee in de vorm van een kunstwerk uitgereikt zoals voorheen, wel ontvangt de winnaar een juryrapport. Kwaliteit en relevantie van de restauratie zijn zwaarwegende criteria bij de beoordeling. Voorzitter Bea Schoenmakers meldde onlangs dat de monumentencommissie voortaan zelf bepaalt wie de prijs wint. Voorheen gebeurde dat door een externe jury, maar daaraan waren de nodige kosten verbonden. 

De vijf genomineerde panden voor de Boxtelse monumentenprijs openen hun deuren zaterdag 11 september ook voor het publiek.