...DINY STOLVOORT...
...DINY STOLVOORT... Foto: Pål Jansen

Ouderenspecialist: 'Maak het senioren niet te makkelijk'

PÅL JANSEN

Moeten we het niet makkelijker maken voor ouderen die hun incontinentiemateriaal kwijt moeten? Nou, niet per sé, zegt gerontoloog Diny Stolvoort. ,,We moeten senioren juist uitnodigen steeds meer te lopen."

De Boxtelse ouderenspecialist van de stichting Licht op groen voor kwetsbaarheid schetst een toekomst waarin zaken als thuiszorg steeds minder vanzelfsprekend worden. ,,Verpleegkundigen houden er al rekening mee dat veel zorg gaat verdwijnen", stelt Stolvoort. Dus, zo adviseert de gerontoloog: blijf jezelf zoveel mogelijk uitdagen zolang het kan. ,,Denk bijvoorbeeld aan het inrichten van de keuken. Het is makkelijker om de kastjes op comfortabele hoogte te zetten, maar juist door te reiken, ben je jezelf weer aan het trainen."

De afgelopen decennia zijn steeds minder senioren naar verpleeghuizen verhuisd. Daarnaast willen veel ouderen zo lang mogelijk zelfstandig thuis wonen, zo blijkt al jarenlang uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Ook de prognoses van het Centraal Planbureau gaan daarvan uit. 

Juist daarom is het des te belangrijker om zo goed als het kan het lichaam te blijven oefenen, denkt Stolvoort. Hetzelfde geldt voor wegbrengen van afval: ook dat is weer een activiteit erbij. ,,We kunnen ouderen wel alleen op een stoel zetten, maar je moet zoveel mogelijk bezig blijven."