'Vergeet incontinentiemateriaal niet'

Senioren moeten niet worden overgeslagen als het gaat om de inzameling van incontinentiemateriaal. Dat vindt Désirée Baan uit Liempde. ,,Senioren moeten tot op steeds hogere leeftijd zelfstandig wonen."

Een kwart van de 65-plussers kampt met incontinentieproblemen, toch snel zo'n tweeduizend inwoners in Boxtel. Daarin zitten veel verschillende gradaties: van licht urineverlies tot ontlastingsproblemen of een combinatie. Hulpsites en drogisterij-platformen adviseren vaak te verschonen, om de vier tot zes uur, al is comfort meestal leidend. 

Désirée kent oudere mensen in haar directe omgeving die ervan afhankelijk zijn. ,,Ik weet hoeveel incontinentiemateriaal iemand nodig kan hebben. Niet alleen de kliko raakt snel vol, het is ook geen pretje om het een maand te moeten laten liggen." Veel wordt er echter niet over gepraat, weet Désirée. ,,Ouderen durven niet zo snel tegen de autoriteit in te gaan. Naast dat het niet iets is waar je openlijk over praat. Om deze groep nou wel twee keer per maand de kliko aan de straat te laten zetten... dan weet ook gelijk iedereen van de hoed en de rand. Meer inzamelpunten lijkt mij overigens ook geen oplossing. Moet je mensen op hoge leeftijd met hun rollator telkens naar zo'n container laten strompelen?"