Afbeelding
Foto: www.infobron.nl

Workshop GPS voor ‘schatzoekers’

Algemeen Cultuur & Kunst (c) Nieuws (c)

Speurders naar voorwerpen uit het verleden kunnen hun smartphone gebruiken om de locatie van een vondst vast te leggen. Hoe dat precies moet, legt heemkundige Dik Bol zaterdag 4 september uit in de ArcheoHotSpot in het Oertijdmuseum, Bosscheweg 80.

De lezing duurt van 10.00 tot 11.30 uur, aanmelden kan via info@archeobox.nl. Wie er met een metaaldetector of schopje op uit gaat en ergens midden op een weiland een bijzondere scherf, munt of misschien wel prehistorische bijl vindt, kan met behulp van GPS de vindplek vastleggen. Handig, want een locatie kan vaak extra informatie toevoegen over een vondst.

MET SMARTPHONE

GPS is tegenwoordig in elke smartphone ingebouwd. Om de functie te gebruiken, is een internetabonnement op de telefoon niet nodig, geeft Bol aan. Belangstellenden die voorafgaand aan de lezing de apps Mijn GPS-locatie en Google Spreadsheets op hun smartphone installeren, kunnen 4 september alvast wat oefenen.

Het vastleggen van vindplaatsen maakt het mogelijk er later nog eens terug te keren. Het is dan niet nodig te zoeken naar die ene graspol of dat boompje waarbij je linksaf moest slaan, de telefoon wijst de weg. Geocachers, mensen die bij wijze van spel her en der verstopte ‘schatten’ proberen te vinden, maken eveneens gebruik van de GPS-functie van de telefoon.