Van links naar rechts: Ludy Meister, Luc Broos, Walter van der Steen en Wim Ketelaars. De mannen met de plannen hebben een meerjarige aanpak klaarliggen waarmee zij tot en met 2025 meer publiek naar het dorp willen trekken. (Foto: Bas van den Biggelaar).
Van links naar rechts: Ludy Meister, Luc Broos, Walter van der Steen en Wim Ketelaars. De mannen met de plannen hebben een meerjarige aanpak klaarliggen waarmee zij tot en met 2025 meer publiek naar het dorp willen trekken. (Foto: Bas van den Biggelaar). Foto: Basman Creëert - Bas van den Biggelaar

‘Bruisend Centrum in stand houden’

Algemeen Centrum-Breukelen (c) Nieuws (c)

Het zijn de mannen met de plannen. In ieder geval tot en met 2025. ,,We moeten Bruisend Centrum in stand houden”, zegt voorzitter Luc Broos van het Centrummanagement, dat vijftig mille per jaar steekt in het activiteitenprogramma voor de zomermaanden op en rond de Markt. Samen met Boxtel Vooruit is een meerjarig plan uitgewerkt. Bestuurslid Ludy Meister van de evenementenstichting: ,,Door te fungeren als smeerolie hopen we dat de raderen in het centrum blijven draaien.”

,,Hoor jij het niet bruisen dan?”, vraagt Broos met een glimlach op zijn gezicht. Hij knikt naar de fontein achter een van de terrasstoelen op de Markt. Intussen spelen enkele kinderen in de waterstralen. ,,Dit is toch prachtig”, jubelt Ketelaars. Met hun kompanen Ludy Meister en Walter van der Steen geeft het tweetal invulling aan de activiteiten die ook deze zomer onder de titel Bruisend Centrum Boxtel worden georganiseerd. Op een plein waarin de weekeinden de horeca volop ruimte krijgt en geparkeerde auto’s grotendeels zijn verdwenen. Van de vijftigduizend euro die Centrummanagement Boxtel uittrekt wordt onder meer projectcoördinator Jordy van den Boer betaald. 

Bestuurslid Ludy Meister, die samen met voorzitter Ketelaars namens Boxtel Vooruit is betrokken bij Bruisend Centrum, geeft aan dat dit activiteitenprogramma breder wordt opgepakt. ,,Het gaat niet alleen om het houden van activiteiten rond de Markt: het Boxtelse centrum is meer dan dat. Overal tussen Duinendaal en Stapelen willen we publiek lokken.” 

Evenementenstichting Boxtel Vooruit is met het Centrummanagement gaan samenwerken om leven in de brouwerij in het kerngebied te krijgen, ondanks corona. ,,Bruisend Centrum is eigenlijk uit nood ontstaan”, blikt Ketelaars terug. ,,Toen het virus in 2020 het land binnenwaaide, wisten we dat dit gevolgen zou hebben voor de winkeliers en de horeca. De Oranjefeesten die Jordy van den Boer zou organiseren, waren net afgelast. Ludy en ik zeiden destijds tegen elkaar: als we niet oppassen, dan zien we de bordjes met ‘te huur’ en ‘te koop’ overal in het straatbeeld opdoemen.”

Door te fungeren als smeerolie hoopt de club dat de raderen in het centrum blijven draaien. ,,Zonder daarbij andere activiteiten in de weg te zitten”, benadrukt penningmeester Van der Steen van Bruisend Centrum Boxtel. Zo is het nooit de bedoeling een tweede soort Biereloth (dit jaar geannuleerd) te houden. ,,Maar we kunnen daaromheen natuurlijk zo’n festiviteit wel versterken met acties”, zegt Ketelaars. 

DRAAIBOEK

De voorbije weken is het echter wat lastiger geworden om iets op touw te zetten vanwege de maatregelen die in juli weer wat strenger werden. Maar nu het Rijk weer praat over versoepelingen als het loslaten van de anderhalve meter, biedt dat voor dit seizoen nog perspectief. Meister: ,,Er ligt nog een heel draaiboek klaar voor de dingen die we in juni en juli niet konden houden, dat kunnen we meteen inzetten als er weer meer mogelijk is. Die planning loopt tot en met oktober.”

Wat dat betreft werkt de samenwerking met gemeente Boxtel ook prima, benadrukt Ketelaars. ,,Alles wat premier Mark Rutte roept tijdens een persconferentie, moet worden omgezet in wetgeving. Dan volgt er een documentatie van dertig pagina’s. De beleidsmedewerker vertaalt dat meteen voor ons in wat wel of niet mag. De laatste uitspraak van zestig decibel, betekent in de praktijk geen live muziek. Wij zijn meestal als eerste op de hoogte wat wel en niet mag. Die samenwerking met de gemeente en haar afdeling openbare werken, is echt onderdeel van het succes.”

FIETSEN

Ook met acties rondom het parkeren van fietsen geniet de organisatie vertrouwen van de gemeente. ,,Of die effect hebben? Jazeker”, vindt Broos. ,,Een goed voorbeeld is bij sportwinkel Brabant Sports waar de zaak eerst gewoon niet bereikbaar was op piekmomenten.” Al is het in die hoek nog steeds wel erg druk tijdens bijvoorbeeld een weekmarkt. 

Voorzicht klinken er geluiden dat er meer fietsbezoekers zijn sinds de renovatie van de Rechterstraat, hoewel dat (nog) niet in cijfers is gemeten. Het zou in de lijn der verwachting liggen, aangezien de gemeente Boxtel bezig is het centrum autoluwer te maken. ,,Eerst was daar de nodige scepsis over bij ondernemers, maar uiteindelijk zien zij nu ook wel dat ‘t zo beter is”, denkt Meister. ,,Zeg nou eerlijk, is het niet veel gezelliger geworden in ons dorp?”

FOTO 1: Van links naar rechts Ludy Meister, Luc Broos, Walter van der Steen en Wim Ketelaars. De mannen met de plannen hebben een meerjarige aanpak klaarliggen waarmee zij tot en met 2025 meer publiek naar het dorp willen trekken. (Foto: Bas van den Biggelaar).

FOTO 2: De fontein op de Markt is bij mooi weer een uitdagende speelplek voor de jeugd. (Foto: Peter de Koning, mei 2021)

De fontein op de Markt is bij mooi weer een uitdagende speelplek voor de jeugd. (Foto: Peter de Koning, mei 2021)