Annie Vlamings en Marie-Nel van Antwerpen praten in de gloednieuwe huiskamer na over de maanden in Liduina. (Foto's: Peter de Koning).
Annie Vlamings en Marie-Nel van Antwerpen praten in de gloednieuwe huiskamer na over de maanden in Liduina. (Foto's: Peter de Koning). Foto: Peter de Koning

Terug in Simeonshof: ‘Oh, mijn kastje staat er weer!’

Algemeen Centrum-Breukelen (c) Nieuws (c)

Verhuizers sjouwden dinsdag af en aan in wijkhuis Simeonshof. De bewoners van de woonlagen drie en vier keerden terug in hun vertrouwde omgeving na een verblijf van vier maanden in zorgexpertisehuis Liduina. Vandaag, donderdag 19 augustus vertrekken de mensen die op de eerste twee verdiepingen van het zorgcentrum aan de Annastraat wonen, tijdelijk naar Liduina. 

De verbouwing van de derde en vierde verdieping is afgerond, op de imposante balkons na. Die kunnen pas worden geplaatst als ook de werkzaamheden op verdieping een en twee zijn verricht. Annie Vlamings is onder de indruk van de fonkelnieuwe gezamenlijke huiskamer op haar woonlaag. ,,Ik vind het prachtig. Mooie kleuren, dat grijs met wit. En is die televisie ook voor ons?” Zorgmedewerker Marie-Nel van Antwerpen beaamt dit. ,,De bewoners gaan hier onder begeleiding samen koken en eten. Voorheen werden alle maaltijden beneden bereid. Koken op de afdeling zelf scheelt heel wat ritjes met de lift. Daarnaast vormt het een bezigheid voor de ouderen en is het gezellig om samen te eten.”

CIRKEL ROND

De bewoners die dinsdag terugkeerden naar Simeonshof, kennen elkaar nu veel beter dan voorheen, weet Marie-Nel. ,,Ze woonden hier wel, maar zagen elkaar niet zoveel. In Liduina aten ze samen, waardoor het onderlinge contact is toegenomen.”

,,Het werd net gezellig daar en toen moesten we terug”, vult Annie aan. ,,Maar ik ben wel blij om weer hier te zijn. Ik moest in het begin erg wennen in Liduina.”

De kamers waren er veel kleiner dan in Simeonshof en dus moesten de bewoners het met minder spullen doen. Die werden tijdelijk in een opslag bewaard. ,,Oh, mijn kastje staat er weer”, roept Annie als Marie-Nel haar eventjes het nieuwe appartement inrijdt. ,,En mijn bed. En heb je die keuken gezien!” 

Annie is niet de enige die blij is. Marie-Nel geniet ook. ,,Ik ga met pensioen. Ik ben in april met de bewoners meegegaan naar Liduina en wist niet zeker of ik hun terugkeer ook mee zou maken. Ik vind het erg fijn dat dit gelukt is. Nu is de cirkel rond. Voor mijn gevoel heb ik de mensen veilig thuis kunnen brengen, dat doet me goed.” Marie-Nel werkte 23 jaar in het wijkhuis en nam er gisteren afscheid, precies tussen de ene en de andere verhuizing in. 

VLAGVERTOON

De ‘uittocht’ van dinsdag ging in ieder geval gepaard met vlagvertoon. De senioren verlieten Liduina niet met stille trom. Ze reden in een stoet van rolstoelen naar buiten. ,,De bewoners hadden vlaggetjes gebreid en die hadden we aan de rolstoelen vastgemaakt”, vertelt Marie-Nel.

Om te vieren dat ze terug zijn op het oude nest, is er in de recreatiezaal een feestelijk programma met muziek. Het biedt de ouderen vermaak tot hun appartementen volledig zijn ingericht en gereed zijn om te betrekken. Nu iedereen beneden is neemt teamcoach en locatieverantwoordelijke Cees Raaijmakers de gelegenheid te baat om de bewoners welkom te heten en onthult en passant dat hij per 1 september Simeonshof verlaat om manager wonen, welzijn en zorg te worden in ontmoetingshuis De Beemden in Sint-Michielsgestel. Dit is eveneens een zorgcentrum van Zorggroep Elde Maasduinen. Mario de Keijzer volgt hem bij Simeonshof op. Hij mag in december de tweede groep bewoners verwelkomen, als die na vier maanden in Liduina naar het wijkhuis terugkeert. Dan moet de complete verbouwing gereed zijn, inclusief balkons, en is Simeonshof klaar voor de toekomst.

FOTO 1:  in de gloednieuwe huiskamer van Simeonshof praten Annie Vlamings en Marie-Nel van Antwerpen na over de maanden in Liduina. 

FOTO 2: Annie Vlamings krijgt alvast een korte rondleiding door haar eigen appartement. Inmiddels heeft ze er haar intrek genomen, tussen haar vertrouwde meubels en spullen. (Foto’s: Peter de Koning). 

Annie Vlamings krijgt alvast een korte rondleiding door haar eigen appartement. (Foto: Peter de Koning).