De zwerfkei die werd onthuld bij de opening van de Keulsebaan staat er anno 2021 wat verweesd bij in een verwaarloosd plantsoen. (Foto: Albert Stolwijk).
De zwerfkei die werd onthuld bij de opening van de Keulsebaan staat er anno 2021 wat verweesd bij in een verwaarloosd plantsoen. (Foto: Albert Stolwijk). Foto: Albert Stolwijk

Entree Keulsebaan verdient volgens Kunstloc Brabant meer zorg

Algemeen Cultuur & Kunst (c) Nieuws (c)

De enorme zwerfkei die in april 1996 werd onthuld bij de opening van de Keulsebaan in Boxtel verdient een nieuwe toekomst als kunstobject. Bij de onthulling was de kolos voorzien van bronzen eenden en een plaquette, maar die waren alras verdwenen. Ontdaan van zijn kunstzinnige decoraties is het een Fremdkörper en als sculptuur overtuigt het enorme blok natuursteen niet. ,,Deze A-locatie verdient meer zorg en aandacht dan nu het geval is”. 

Bovenstaande conclusies worden getrokken in een twee jaar geleden opgestelde rapportage van Kunstloc Brabant. De provinciale kennis- en uitvoeringsorganisatie van kunst- en cultuurbeleid maakte in 2019 in opdracht van toenmalig cultuurwethouder Marusjka Lestrade een inventarisatie van alle kunstobjecten in de openbare ruimte van Boxtel. 

WEINIG VISUELE KWALITEIT

De zwerfkei is al bijna een kwarteeuw onvolledig doordat onbekenden de bronzen decoraties ontvreemdden. Desondanks ziet het gemeentebestuur de ‘rots’ nog altijd als een kunstwerk, zij het van een geringe schoonheid. Dat meldt Jeroen Pijnenburg. Hij trad begin deze maand in dienst van ambtenarenorganisatie MijnGemeenteDichtbij en is daar beleidsmedewerker maatschappelijke en economische ontwikkeling.  

ZEER FRAAIE LOCATIE

De zwerfkei staat in de ogen van Kunstloc Brabant op een ‘zeer fraaie’ locatie. ,,Het vraagt om een beter gebruik van deze bijzondere en in het oog springende plek. De ruimtelijke context is niet goed vormgegeven. De gehele omgeving is visueel erg onsamenhangend, moeilijk leesbaar en mede daardoor onaantrekkelijk als entree en verblijfsruimte”, zo valt te lezen in de twee jaar oude rapportage. 

De deskundigen van Kunstloc geven het Boxtelse gemeentebestuur ook een advies: maak een integraal plan voor een nieuwe kunstopdracht in samenhang met het ontwerp van de ruimte. ,,Deze mooie plek geldt als entree van de kern Boxtel voor alle verkeer vanaf de A2 (Keulsebaan), maar ligt ook aan een belangrijke fietsroute tussen Boxtel en Liempde (Liempdseweg). De plek heeft ook cultuurhistorische waarde, gezien de kruising met het Duits Lijntje.”

In een terugblik op het nieuws van 25 jaar geleden, haalde Brabants Centrum in zijn editie van 5 augustus jongstleden herinneringen op aan de opening van de Keulsebaan en de onthulling van de zwerfkei door toenmalig verkeersminister Annemarie Jorritsma en burgemeester Jan van Homelen. Diezelfde middag verklaarde Jorritsma op het parkeerterrein Peerkes Bos (bij De Liempdse Barrière) de tot snelweg omgebouwde A2 voor geopend. 

VERWAARLOOSD

Naar aanleiding van die publicatie vroeg deze krant de gemeente waarom de plek er zo verwaarloosd uitziet. Tal van kunstwerken in de openbare ruimte ondergingen immers naar aanleiding van de Kunstloc-rapportage een onderhoudsbeurt. De natuurstenen ‘sokkel’ nabij de spoorwegovergang in het Duits Lijntje echter niet. 

Pijnenburg heeft bij de afdeling Groenbeheer nagevraagd waarom het plantsoen waarin de kei staat niet beter wordt bijgehouden en verwacht binnenkort antwoord te krijgen. Gelet op het huidige onderhoudsplan voor gemeentelijke kunstobjecten, waarin de zwerfkei wordt omschreven als een markant baken met geringe visuele kwaliteit, koestert Pijnenburg geen hoge verwachtingen. 

OP DE FOTO: De zwerfkei die werd onthuld bij de opening van de Keulsebaan staat er anno 2021 wat verweesd bij in een verwaarloosd plantsoen. (Foto: Albert Stolwijk).