Tijdens Koningsdag 2020 bleef het rustig in de straten, waaronder in Gemonde. Op de fiets naar het uitgaan was er niet bij. Maar recreatief een ritje maken was nog wel mogelijk, zoals dit duo besloot te doen, onderweg genietend van een tompouce. (Foto: Bas van den Biggelaar).
Tijdens Koningsdag 2020 bleef het rustig in de straten, waaronder in Gemonde. Op de fiets naar het uitgaan was er niet bij. Maar recreatief een ritje maken was nog wel mogelijk, zoals dit duo besloot te doen, onderweg genietend van een tompouce. (Foto: Bas van den Biggelaar). Foto: Bas van den Biggelaar

Fietsgebruik daalt 13 procent in coronajaar

Algemeen Verkeer & Infrastructuur (c) Sport & Gezondheid (c)

De fietsen zijn in 2020 vaker in het schuurtje blijven staan tijdens coronajaar 2020. Het totale gebruik nam onder Brabanders gemiddeld met 13 procent af. Wel zijn we met zijn allen meer recreatief gaan fietsen.

De afname ligt landelijk ongeveer op hetzelfde percentage. Fietste de Brabander in 2019 gemiddeld nog zo’n elfhonderd kilometer, vorig jaar was dat 950 kilometer. 

Logischerwijs is de afname vooral te wijten aan het feit dat scholen vaak dicht waren en veel inwoners vaak vanuit huis werkten. Woon-werkverkeer en de tochten naar en van onderwijsinstellingen namen respectievelijk met 34,3 en 38,9 procent af. 

Ook sprongen Brabanders ruim 15 procent minder op de fiets voor het uitgaan en hobby’s. Naar en van de winkel trapten we ietsje vaker op de pedalen: in totaal legden we 113 kilometer af daarvoor, drie meer dan een jaar eerder.

Het lijkt er wel op Brabanders niet gelukkig werden van hun gemiste fietskilometers. Recreatief werd de tweewieler namelijk weer veel vaker gebruikt. Dat steeg met bijna een tiende: van 243 naar 266 kilometer. Daarmee bleef deze provincie wel achter op de rest van Nederland. Landelijk steeg het recreatief gebruik namelijk met ruim 30 procent. 

OP DE FOTO: Tijdens Koningsdag 2020 bleef het rustig in de straten, waaronder in Gemonde. Op de fiets naar het uitgaan was er niet bij. Maar recreatief een ritje maken was nog wel mogelijk, zoals dit duo besloot te doen, onderweg genietend van een tompouce. (Foto: Bas van den Biggelaar).