Kindervakantiewerk Lennisheuvel in 2019. Toen was het thema transport. (Foto: Albert Stolwijk).
Kindervakantiewerk Lennisheuvel in 2019. Toen was het thema transport. (Foto: Albert Stolwijk). Foto: Albert Stolwijk

Geen groot dorpsfeest, wel lekker hameren in Lennisheuvel

Algemeen Nieuws (c) Lennisheuvel (c)

De gereedschapskist mag open, de kinderen in Lennisheuvel kunnen hamer, zaag en nijptang vast opdiepen. Het jaarlijkse kindervakantiewerk nadert en dat betekent drie dagen timmeren, zagen en knutselen. Thema is het wilde westen. Van woensdag 1 tot en met vrijdag 3 september speelt de jeugd in een zelfgebouwd cowboydorp.

De organisatie is vol enthousiasme bezig met de voorbereidingen. Sven Akerboom woont in Lennisheuvel en is vrijwilliger bij het kindervakantiewerk. ,,We beschikken over een fijne club mensen die op een creatieve, ongedwongen manier de week organiseert. Op zich is de groep best groot, maar vrijwilligers heb je nooit genoeg, dus zijn helpende handen altijd welkom.”

SFEER

Sven sloot zich met een vriendengroep aan bij de organisatie. ,,Ik heb twee kinderen op de Sint-Theresiaschool. Zo ben ik met andere jonge ouders betrokken geraakt bij het kindervakantiewerk.”

In de topjaren trok het bouwdorp meer dan honderd deelnemertjes. Dat is niet meer zo. Het dorp kampt met een teruglopend aantal kinderen. Akerboom verwacht desalniettemin zo’n 75 kinderen. ,,We geven hen een onderwerp mee dat ze kunnen gebruiken om hun hut te bouwen. Zo komen ze in de sfeer. Zeker als de kids en begeleiding zich in stijl verkleden.”

GRIJZE HAREN

Kindervakantiewerk Lennisheuvel vindt bepaald niet voor de eerste keer plaats. Het bouwdorp kan bogen op een geschiedenis die meer dan vijftig jaar teruggaat. De kinderen die aan de allereerste editie meededen, hebben inmiddels grijze haren en zijn misschien al grootvader- of moeder. 

Akerboom: ,,Vorig jaar bestond het kindervakantiewerk een halve eeuw. Toen kon er geen groot feest op touw gezet worden. Dit jaar waren we opnieuw van plan uit te pakken vanwege het jubileum. Voor zaterdag 4 september hadden al van alles bedacht, inclusief tenten en muziek, maar uiteindelijk hebben we het dorpsfeest afgeblazen voor nu. Als we een feest geven, willen we het goed doen. Volgend jaar ondernemen we een nieuwe poging.”

,,Maar”, benadrukt de Lennisheuvelnaar: ,,het belangrijkst is dat de drie dagen voor de kinderen doorgaan.” De jeugd ziet elkaar weer na een lange zomer en komt spelenderwijs weer in een zeker ritme. ,,Ze kunnen zich nog even lekker uitleven voor ze weer naar school moeten.”

Kindervakantiewerk in Lennisheuvel vindt plaats rond de kiosk en gemeenschapshuis Orion. Op 1 september kunnen deelnemers daar terecht van 09.30 tot 14.00 uur, donderdag 2 september van 13.00 tot 19.00 uur en de afsluiting op vrijdag 3 september is vanaf 19.00 uur.

OP DE FOTO: Kindervakantiewerk Lennisheuvel in 2019. Toen was het thema transport. Vandaar deze tractor.  (Foto: Albert Stolwijk).