Voorzitter Wim Ketelaars van evenementenstichting Boxtel Vooruit heeft goede hoop dat in 2022 spiegeltent Bon Salon in kasteelpark Stapelen kan worden opgebouwd. (Foto: Peter de Koning, 2019).
Voorzitter Wim Ketelaars van evenementenstichting Boxtel Vooruit heeft goede hoop dat in 2022 spiegeltent Bon Salon in kasteelpark Stapelen kan worden opgebouwd. (Foto: Peter de Koning, 2019). Foto: Peter de Koning

Akkoord met kasteelheer over evenementen in en rond Stapelen

Algemeen Centrum-Breukelen (c) Cultuur & Kunst (c) Nieuws (c)

De komende jaren is Boxtel verzekerd van activiteiten in en rond kasteel Stapelen. Dat meldt voorzitter Wim Ketelaars van evenementenstichting Boxtel Vooruit. Daarmee is de toekomst van Stapel op Sint, maar ook het tweejaarlijkse programma in en rond spiegeltent Bon Salon veiliggesteld. Ook wordt een nieuwe editie van Kunst op Stapel onderzocht, meldt Ketelaars. Hij treedt op als woordvoeder van kasteeleigenaar Xander van Mierlo. 

Volgens Ketelaars is met Van Mierlo afgesproken dat ook kleinschalige activiteiten in het kader van het Bruisend Centrum Boxtel in en rond het kasteel gehouden mogen worden. Daar zitten wel wat voorwaarden aan, benadrukt hij. ,,In het kasteel kunnen we bijvoorbeeld alleen gebruikmaken van de ridderzaal. En in het park zal zoiets als een popfestival niet plaatsvinden, maar de spiegeltent opbouwen of een vogelshow houden, kan daar prima.” 

Ook het kasteelconcert waarmee de Gildenbondsharmonie traditiegetrouw haar muziekseizoen begin september opent, kan in de toekomst op de binnenplaats van het waterslot worden gehouden. ,,Maar je kunt ook denken aan klassieke concerten in de ridderzaal.”

TOEKOMSTPLANNEN

Ketelaars heeft met Van Mierlo en de gemeente Boxtel een herenakkoord gesloten over het gebruik van het kasteel en het park. Bovendien staat hij in nauw contact met de vrouw die namens eigenaar Van Mierlo het kasteel beheert en er ook woont. Met haar maakt de voorzitter van Boxtel Vooruit afspraken. 

Over de toekomstplannen van Stapelen laat Van Mierlo, een Eindhovense projectontwikkelaar, zich volgens Ketelaars nog niet uit. ,,Zoals bekend ligt er een plan voor het realiseren van zestien appartementen in het voormalige schooltje bij het kasteel. Daartegen is een bezwaar ingediend en zo gauw die procedure is afgerond wil de eigenaar beginnen met de verbouwing. Bovendien worden in het kasteel twee bed & breakfastplekken ingericht, waaronder een in de kasteelpoort. De rest van het kasteel wordt verhuurd aan expats en een it-bedrijf.”

OP DE FOTO: Voorzitter Wim Ketelaars van evenementenstichting Boxtel Vooruit heeft goede hoop dat in 2022 spiegeltent Bon Salon in kasteelpark Stapelen kan worden opgebouwd. (Foto: Peter de Koning, 2019).