‘Genieten van schón water’. Dat is de titel van een fotowedstrijd die Waterschap De Dommel tot zondag 5 september organiseert. Een van de fotografen die een fraaie prent heeft ingestuurd, is Gijs Verbeek (13) uit Boxtel. De havo-scholier fotografeerde de Dommel op een vroege septemberochtend toen hij naar school fietste.
‘Genieten van schón water’. Dat is de titel van een fotowedstrijd die Waterschap De Dommel tot zondag 5 september organiseert. Een van de fotografen die een fraaie prent heeft ingestuurd, is Gijs Verbeek (13) uit Boxtel. De havo-scholier fotografeerde de Dommel op een vroege septemberochtend toen hij naar school fietste. Foto: Marc Cleutjens

Gijs neemt de leiding in fotowedstrijd De Dommel

Algemeen Cultuur & Kunst (c) Nieuws (c) Milieu & Duurzaamheid (c)

‘Genieten van schón water’. Dat is de titel van een fotowedstrijd die Waterschap De Dommel tot zondag 5 september organiseert. Een van de fotografen die een fraaie prent heeft ingestuurd, is Gijs Verbeek (13) uit Boxtel. De havo-scholier fotografeerde de Dommel op een vroege septemberochtend toen hij naar school fietste. Zijn foto gaat met meer dan honderd likes aan de leiding in het online klassement op Facebook.

Waar heb je jouw Dommelfoto gemaakt? ,,Vanaf brug ’t Schipke in de Bosscheweg. Ik fiets daar elke ochtend overheen als ik naar het Elde College in Sint-Michielsgestel ga. Onderweg maak ik vaker natuurfoto’s, bijvoorbeeld bij de Hooibrug. In de bossen van Heult heb ik wel eens een jong vosje gezien.”

Hoe ga je te werk? ,,Ik maak foto’s met de oude telefoon van mama. Eigenlijk is het niet zo’n beste camera hoor. De foto’s zijn niet altijd scherp en soms moet ik de telefoon een tik geven om hem weer aan de praat te krijgen. Deze foto is trouwens goed gelukt. Je ziet hoe mooi de Dommel door de weilanden stroomt en de wolken staan er fraai op.”

Waarom doe je mee aan deze fotowedstrijd? ,,Omdat ik de prijzen zo leuk vind: een vaartochtje over de Dommel met acht, zes of vier personen. Als je de hoofdprijs wint, wordt je foto op een canvasdoek gedrukt.”

Hoe werkt het? ,,Het waterschap zet alle inzendingen op Facebook. De foto met de meeste likes wint. Dus ik heb heel veel familieleden en vrienden gevraagd om te stemmen. Ik heb zelf trouwens op een andere foto gestemd, die vond ik ook heel mooi.”

Je bent een natuurliefhebber? ,,Ja! Ik houd van wandelen, langs de Dommel en het Duits Lijntje of in de Kampina. We gaan ook vaak naar de Moerputten. Onderweg maak ik veel foto’s, ook van bloemen en insecten. Verder ga ik met papa vaak vissen, bij het Leijsenven of langs het Wilhelminakanaal. Heel soms vind je ons aan de Maas. Onze mooiste vangst? Een zonnebaars. Ik heb er snel een foto van gemaakt en hem daarna teruggezet. Hij heeft prachtige kleuren.”

Wil je later fotograaf worden? ,,Nee, ik houd van foto’s maken, maar denk dat ik liever dierenarts of bioloog word. Ik wil wel een betere camera kopen. Dan kan ik onderweg nog mooiere natuurfoto’s maken.” (Tekst en foto: Marc Cleutjens).