Maartje van der Staaij pakt een kamerplant van een kar en zet die in een van de stellingen. (Foto: Jan Hermens).
Maartje van der Staaij pakt een kamerplant van een kar en zet die in een van de stellingen. (Foto: Jan Hermens). Foto: Jan Hermens

Hard werken kan toch relaxed zijn, weten Maartje en Jort

Algemeen Selissenwal (c) Nieuws (c)

Frisblauw zijn hun shirts, als de lucht op een stralende zomerdag. Jort van Kasteren (18) uit Lennisheuvel en zijn collega Maartje van der Staaij (15) uit Boxtel dragen de huiskleur van Tuincentrum Boxtel. Nel van Engelen, die met haar man eigenaar is van het bedrijf, verrast het tweetal met de vraag of ze willen vertellen over hun werk tussen de planten, loungebanken en ‘schommeleieren’. Jort en Maartje verdienen in de zomervakantie een centje bij, en daarbuiten ook, want ze lopen al een poosje mee in het tuincentrum. 

,,Volgens mij ben ik de jongste hier”, meent de vijftienjarige Maartje. ,,Ik maak in de vakantieperiode extra uren.” Hetzelfde geldt voor Jort. ,,Ik studeer geneeskunde in Nijmegen en zit daar op kamers, maar ben nu thuis in Lennisheuvel.” Hij ziet een licht verbaasde blik. ,,Ik ben een vroege leerling, vandaar dat ik het eerste jaar al achter de rug heb.”

KOFFIEHOEK

Jort werkt inmiddels zo’n anderhalf jaar in het tuincentrum en Maartje kwam een half jaar later werken bij het bedrijf. En er liggen zat taken voor hen om te doen. Natuurlijk staan er planten die verzorging nodig hebben, maar het palet aan klussen is veel breder. Maartje houdt zich bezig met de kamerplanten. ,,En ik werk in de koffiehoek. Daar hoef ik natuurlijk niet constant te zijn, ik houd in de gaten of er klanten iets willen drinken en spring dan in.” De koffiecorner bevindt zich vlak bij de afdeling met kamerplanten, even switchen is dan ook makkelijk. 

FIJNE KNEEPJES

Een snelle blik leert dat de ene kamerplant de andere niet is. Er zijn kleintjes bij, maar ook exemplaren van reuzenformaat. Sommige gedijen bij veel water en licht, andere juist bij droogte, weet de Boxtelse. ,,Om de fijne kneepjes te leren, heb ik eerst een tijdje met mijn collega Lenneke meegelopen. Nu werk ik alleen, maar als ik hele zware planten uit moet pakken, roep ik er wel iemand bij. De onderlinge sfeer is goed, iedereen is erg aardig. Behalve Jort”, grapt ze met een brede lach en een schalkse blik richting de Lennisheuvelnaar die naast haar zit. Hij vat de kwinkslag vriendelijk op. Jort: ,,Het is hier eigenlijk best relaxed. We moeten natuurlijk wel flink werken, maar de druk is niet te hoog. De contacten met collega’s en de klanten, daar houd ik van.”

Desalniettemin moet hij zijn collega’s een poosje missen, want hij gaat op vakantie. ,,Toevallig ben ik hier nu nog, morgen niet meer. Ik ben ook al met vrienden op vakantie geweest. Wat bijverdienen kan dan ook geen kwaad.”

KERSTSHOW

Jort is doorgaans te vinden op de afdeling tuinmeubelen. ,,Ik ben in de buitenplanten begonnen, maar werk nu binnen. Dat bevalt me prima.” Nel van Engelen, die het gesprek volgt, vult aan: ,,En over een paar maanden bouwt hij de kerstshow mee op. Een geweldige tijd, vol kleur, sfeer en beleving.”

OP DE FOTO (1): Maartje van der Staaij pakt een kamerplant van een kar en zet die in een van de stellingen. (Foto’s: Jan Hermens).

OP DE FOTO (2): Jort van Kasteren demonstreert een ‘schommelei’, een van de vele tuinmeubelen op ‘zijn’ afdeling.

Jort van Kasteren demonstreert een 'schommelei', een van de vele tuinmeubelen op 'zijn' afdeling. (Foto: Jan Hermens).