Via de Fixi-app kunnen inwoners klachten over de openbare ruimte melden. Mede hierdoor ziet Boxtel een enorme toename in het aantal meldingen: op jaarbasis krijgt de gemeente nu 6.500 meldingen binnen, 25 procent meer dan voorgaande jaren.
Via de Fixi-app kunnen inwoners klachten over de openbare ruimte melden. Mede hierdoor ziet Boxtel een enorme toename in het aantal meldingen: op jaarbasis krijgt de gemeente nu 6.500 meldingen binnen, 25 procent meer dan voorgaande jaren. Foto: Peter de Koning

Fixi-app handig voor zowel inwoners als gemeente

Algemeen Nieuws (c)

Het is niet alleen voor inwoners, maar ook voor de gemeente zelf een uitkomst: de Fixi-app. Dit ondanks dat die de gemeente wel een hoop extra meldingen van losliggende tegels, afgebroken boomtakken en dergelijke oplevert. Zij noteert er nu 6.500 op jaarbasis, een toename van 25 procent. 

Data die gebruikers opsturen, helpen de gemeentelijke medewerkers vooruit: via de app kunnen gebruikers locatie en foto doorsturen. ,,Dat helpt ons om sneller en beter te kunnen inschatten hoe spoedeisend een klacht is”, laat een woordvoerder desgevraagd weten.  

Als het gevaar groot is, wordt direct ingegrepen. ,,Zoals bij rioolverstoppingen of gevaarlijke verkeerssituaties”, volgens de gemeente. Iets minder urgente, maar toch redelijk gevaarlijke situaties wil Boxtel in één tot drie dagen oplossen. Voor overige meldingen staan vijf dagen. Alleen is die termijn niet altijd haalbaar, volgens de woordvoerder. ,,Het kan zijn dat er onvoldoende materiaal beschikbaar is of dat we specialistische kennis of apparatuur moeten gebruiken. Stel er is een plaatsnaambord vernield en we hebben de spullen voor reparatie niet in huis, dan kan het langer duren dan een werkweek.” Daarnaast kan een klus uitgevoerd worden door een aannemer, dan is Boxtel afhankelijk van de planning van zo’n bedrijf.

OP DE HOOGTE HOUDEN

Het grootste pluspunt voor Boxtel is niet alleen de laagdrempeligheid waarmee inwoners 24 uur per dag kunnen doorgeven wat zij allemaal aan defecten zien in de openbare ruimte. Ook de communicatie via Fixi is handig: ,,We kunnen melders op de hoogte houden van de afhandeling.” 

Diverse inwoners vonden echter dat er nog wel wat winst viel te behalen bij die communicatie, zo bleek ook uit een artikel in Brabants Centrum van 5 augustus. Zij zagen dat sommige klachten werden afgevinkt als afgehandeld, maar dat deze nog niet waren uitgevoerd. Dat kan kloppen, antwoordt de woordvoerder: ,,Waar werkzaamheden door andere partijen dan de gemeente moeten worden uitgevoerd, is de melding voor ons afgehandeld. Alleen kan het zijn dat het eigenlijke karwei nog niet is uitgevoerd. Dit kan verwarring opleveren, beseffen we: dat is natuurlijk niet onze bedoeling. Daarom bekijken we momenteel of we de tekst ‘afgehandeld’ kunnen aanpassen en beter kunnen afstemmen op hoe de situatie daadwerkelijk is.” 

Als een gebruiker zijn e-mailadres achterlaat, krijgt die een bericht van elke verandering en reactie op de melding. Boxtel wil uiteindelijk dat iedere melder uit het systeem kan halen of diens melding is afgehandeld of dat er een bericht wordt gestuurd waarin staat wanneer een euvel opgelost gaat worden. In hoeverre dat mogelijk is, wordt momenteel uitgezocht. 

RECHTGEZET: in het vorige artikel over de Fixi-app in Brabants Centrum van 5 augustus stond vermeld dat het aantal meldingen over Boxtel in 2020 was gegroeid naar ruim dertienhonderd meldingen, zo’n vijfhonderd meer dan het jaar ervoor. Die aantallen bleken echter te gaan over een deel van het totaalaantal van het reeds genoemde getal 6.500. 

OP DE FOTO: Via de Fixi-app kunnen inwoners klachten over de openbare ruimte melden. Mede hierdoor ziet Boxtel een enorme toename in het aantal meldingen: op jaarbasis krijgt de gemeente nu 6.500 meldingen binnen, 25 procent meer dan voorgaande jaren. (Foto: Peter de Koning).