Programma Culturale blijft goeddeels overeind

Algemeen Centrum-Breukelen (c) Cultuur & Kunst (c) Nieuws (c)

De persconferentie over het vervolg van de corona-aanpak die het kabinet vrijdagavond hield, heeft consequenties voor Culturale op zaterdag 18 september. Tijdens deze start van het theaterseizoen worden enkele muziekoptredens op de Markt geschrapt. ,,Maar het grootste deel van het programma kan gelukkig doorgaan”, meldt Paul van Alphen van Podium Boxtel.

In samenwerking met Bruisend Centrum Boxtel (zie artikel hiernaast) waren diverse gratis toegankelijke podiumoptredens gepland op de Markt. ,,Door de nieuwe coronaregels zouden die alleen kunnen doorgaan als er toegangsbewijzen worden verstrekt en controles plaatsvinden. Dat voert te ver voor het laagdrempelige openluchtprogramma dat wij voor ogen hadden”, vertelt Van Alphen. 

In het oorspronkelijke programma zou Boxtel’s Harmonie een muzikale preview geven van de concerten die dit komend seizoen staan gepland. Bovendien zou een coverband voor het voetlicht komen. Beide optredens worden geschrapt. 

Hoewel hij de afgelasting jammer vindt, zegt de voorzitter van Podium Boxtel zich vooral te focussen op de dingen die wél kunnen plaatsvinden tijdens de Culturale: ,,Gelukkig kunnen andere activiteiten op de Markt wel doorgaan. Zo verzorgt Jip van Krieken daar ‘s middags een deejay-workshop via een silent disco. Bovendien komt via stichting Bockesprongen de straatartiest Berry Knapen in actie en vragen enkele leden van Boxtheater met korte sketches aandacht voor hun nieuwe voorstelling.” 

Kunstenaarsvereniging Kunstlicht99 heeft volgens Van Alphen een expositie in het leegstaande winkelpand aan de Rechterstraat, waar voorheen Op=Op was gevestigd. Passanten wordt gevraagd mee te werken aan de creatie van een kunstwerk ter plekke. 

PREVIEW THEATERSEIZOEN

In theaterzaal Podium Boxtel aan de Burgakker start Culturale ‘s ochtends met het discussieprogramma Praat van de bibliotheek. Daarin komt het belang van kunst en cultuur voor een levendig Boxtel aan bod. ‘s Middags wordt een deel van de kindermusical Kikker opgevoerd in samenwerking met de Sint-Petrusschool. ‘s Avonds leidt Liempdenaar Arthur Brands de bezoekers door een preview van het theaterprogramma van komend seizoen, onder meer met cabaret en een afsluitend optreden van de band REMember Buffalo.