Ellen en Hans Dupont gaven elkaar zestig jaar geleden in Vught het jawoord en wonen inmiddels 52 jaar aan de Van der Voortweg in Boxtel. (Tekst en foto: Henk van Weert).
Ellen en Hans Dupont gaven elkaar zestig jaar geleden in Vught het jawoord en wonen inmiddels 52 jaar aan de Van der Voortweg in Boxtel. (Tekst en foto: Henk van Weert). Foto: Henk van Weert

Ellen en Hans Dupont delen zestig jaar lief en leed

Algemeen Centrum-Breukelen (c) Nieuws (c)

Een huis dat ze zelf konden bouwen. Alle soorten middelbaar onderwijs. Én gelegen aan de rijksweg A2. Boxtel had in de jaren zestig alles om zich als jong gezin te vestigen. Ellen en Hans Dupont streken met hun drie kinderen, Yvonne, Ton en Rob neer aan de Van der Voortweg. Daar woont het echtpaar nog altijd. Dinsdag 24 augustus is het koppel op de kop af zestig jaar getrouwd, in september volgt een groot feest. 

Ze leerden elkaar kennen in Vught. Afkomstig uit Heerlen werkte Ellen van Roy daar als onderwijzeres. Hans, geboren in Breda, groeide er vanaf zijn vijfde levensjaar op. ,,Op de school waar ik lesgaf, werkte een zus van Hans. Zij vroeg me een keer mee uit naar het theater. Ook de rest van het gezin van die collega ging mee en zo ontmoette ik Hans voor het eerst”, vertelt Ellen. 

Na hun huwelijk woonde het stel enkele jaren in Vught en daarna in Den Bosch. ,,Maar in Boxtel kregen we de kans om dit huis te kopen. Als toekomstige eigenaren waren we nauw betrokken bij de bouw. Voor deze vier blokken van twee tussen de Van Rijckevorselstraat en Zandvliet mochten we veel zelf bepalen en dat gebeurde dus ook. Zo werd ik verantwoordelijk voor de aanleg van de verwarming. Een buurman nam de elektriciteit voor zijn rekening en zo waren er meer deelprojecten die we zelf realiseerden. We kenden elkaar niet, maar dat veranderde door het bouwproces rap. Het zorgde ervoor dat we een heel hechte buurt werden. Er is hier heel wat samen feestgevierd”, blikt Hans terug. 

VRIJWILLIGERSWERK BIJ MEP, PAROCHIE EN KBO

Na eerst bij enkele andere fotobedrijven te hebben gewerkt, kwam Hans bij Kodak terecht waar hij na 25 jaar met pensioen ging. ,,Ik was buitendienstmedewerker en bezocht alle fotozaken in Zuid-Nederland.” Ellen gaf jarenlang les. ,,Ik werkte vooral als vervanger op diverse scholen. In Boxtel begon ik op de toenmalige Sint-Franciscusschool en later onder meer op de Angelaschool en Maria Koninginschool. Kinderen leren lezen, is het echt het mooiste werk wat er is”, glundert ze. 

Op het moment dat hun kinderen lid werden van hockeyclub MEP werden Hans en Ellen daar actief als vrijwilliger. Hij regelde in de jeugdcommissie onder meer het vervoer voor uitwedstrijden, zij hielp mee in de kantine. In de vroegere Heilig Hartkerk zette Ellen zich dertig jaar lang in voor de ziekenwerkgroep, terwijl Hans er collectant en lector was, maar ook crematiediensten leidde. Bovendien was de Boxtelaar meer dan een kwarteeuw bestuurslid van de KBO, onder meer als ouderenadviseur. Zijn vrijwilligerswerk werd beloond met een koninklijke onderscheiding. 

Hun drie kinderen met hun echtgenoten zijn - met de zeven kleinkinderen - de grote trots van Ellen en Hans. ,,En ons eerste achterkleinkind is op komst!”

OP DE FOTO: Ellen en Hans Dupont gaven elkaar zestig jaar geleden het jawoord en wonen inmiddels 52 jaar aan de Van der Voortweg in Boxtel. (Tekst en foto: Henk van Weert).