Brabant neemt maatregelen om Natura 2000-gebieden als de Kampina te beschermen tegen stikstofuitstoot. (Foto: Marc Cleutjens, 2018).
Brabant neemt maatregelen om Natura 2000-gebieden als de Kampina te beschermen tegen stikstofuitstoot. (Foto: Marc Cleutjens, 2018). Foto: Marc Cleutjens

Deadline voor aanpassen van stallen blijft 2024

Algemeen Duurzaamheid (e) Nieuws (c)

De rechter in Den Haag gaat niet mee met de eisen van agrarische belangenbehartigers ZLTO en POV (varkenshouderijen). Die partijen wilden de deadline van de provincie Noord-Brabant van tafel hebben voor het aanpassen van verouderde stalsystemen. Oorspronkelijk lag die op 2028, maar Brabant vervroegde deze naar 2024. 

In eerste instantie werd de uiterste datum vervroegd naar 1 januari 2022, maar na protest van de ZLTO werd die datum al verplaatst naar 2024. 

Maar ook dat moment kwam te vroeg voor de ZLTO en de POV, die de deadline kwijt wilden. Bovendien wilde die laatste organisatie de eisen voor zaken als geur, fijnstof en salderen om veehouderijen te ontwikkelen, van tafel hebben. Vier Brabantse agrariërs, die de zaak samen met de agrarische belangenclubs aanspanden, probeerden de rechter ervan te overtuigen dat de investeringen voor hen onhaalbaar zijn. Ook vijf andere ondernemers namen deel aan de rechtszaak, maar daarvoor werd geen nadere informatie aangeleverd bij de rechtbank dus kon die ook niet worden meegewogen. 

TELEURSTELLEND

De Haagse rechtbank vond dat er onvoldoende feiten waren die aangaven dat de maatregelen van de provincie te veel zouden vragen van de betrokken agrariërs.

Advocaat Marieke Toonders van Linssen Advocaten, die via vakblad Nieuwe Oogst namens de agrarische partijen reageerde, vond de uitspraak ‘enorm teleurstellend’. Volgens haar werd er te weinig gedaan met de belangen van de individuele ondernemers die hun problemen met de regels aan de kaak stelden. Er wordt nog nagedacht over een hoger beroep.

OPGELUCHT

De provincie Noord-Brabant was daarentegen opgelucht. ,,Het gaat hier over een belangrijke bronmaatregel (een maatregel die de oorzaak van een probleem wegneemt - red.) die wezenlijk is voor natuurherstel.” Zij spreekt verder uit vertrouwen te hebben in zowel toekomstig perspectief voor agrariërs als voor de natuur.

Met de maatregelen en de gestelde deadline wil de provincie Noord-Brabant de natuurgebieden maar ook inwoners beschermen tegen uitstoot van ammoniak, stank en fijnstof. 

In een eerder tussenvonnis in juli 2020 gaf de rechter al aan zich te kunnen vinden in de maatregelen, vooral omdat beschermde natuurgebieden (Natura 2000) als de Kampina al vele jaren hebben te lijden onder de uitstoot van stikstof.

OP DE FOTO: Brabant neemt maatregelen om Natura 2000-gebieden als de Kampina te beschermen tegen stikstofuitstoot. (Foto: Marc Cleutjens, 2018).