De Boxtelse gedenksteen die in de Kruisstraat nabij de Markt ligt, is flink beschadigd. (Foto: Pål Jansen)
De Boxtelse gedenksteen die in de Kruisstraat nabij de Markt ligt, is flink beschadigd. (Foto: Pål Jansen) Foto: Pål Jansen

Flinke beschadiging in Boxtelse gedenksteen

Algemeen Centrum-Breukelen (c) Cultuur & Kunst (c) Nieuws (c)

De gedenksteen die ter hoogte van café ‘t Hart van Boxtel in de Kruisstraat ligt, is flink beschadigd. Het is niet zomaar een versiersel, maar een plaquette die op initiatief van wijlen pater Hans de Visser in het straatwerk is geplaatst. 

Vermoedelijk is de steen beschadigd geraakt door zwaar materieel en de verhuizing van enkele meters toen de Markt werd heringericht. Deze werd in 2010 geplaatst in het centrum bij het kantoor waar nu MooiBoxtel in zit. Ook liggen er vijf andere gedenkstenen, allemaal op de zogeheten cultuurhistorische as, de route tussen Stapelen en de Sint-Petrusbasiliek. Deze verbeelden verschillende bijzondere gebeurtenissen voor de Boxtelse geschiedenis. 

Zo ook het exemplaar nabij de Markt. Het gaat om de zogeheten schependomszegel, een verwijzing naar de tijd van schouten en schepenen, zeg maar de voorloper van het huidige college van burgemeester en wethouders. Het Boxtelse bestuur kwam vaak bijeen in herbergen aan de Markt. In het randschrift staat een Latijnse tekst: s(igillum) scabinorum  in Boxtel, oftewel schependomszegel van Boxtel. 

,,Vorig jaar is er nog onderhoud aan geweest”, zag heemkundige Christ van Eekelen met eigen ogen. ,,Ik heb dat destijds ook gemeld aan de rest van het bestuur van Heemkunde Boxtel. De reparateur vertelde destijds dat hij kleine scheurtjes in de steen aan het maken was. Als daar water in blijft staan en het vriest, kunnen deze verder uitscheuren. Die steen is al een keer een paar meter verplaatst geweest tijdens de herinrichting van de Markt, dat is nooit goed voor zo’n ding.” 

DISCLAIMER: In een eerdere versie van dit artikel stond vermeld dat de zegelsteen is geplaatst in 2012. Dat bleek echter al in 2010 te zijn gebeurd.