Ja, het stinkt behoorlijk, weet Esmeralda Willems, luiers die een maand in de kliko blijven. Zij pleit voor een inzamelplek in de wijk Selissenwal. (Foto: Bas van den Biggelaar).
Ja, het stinkt behoorlijk, weet Esmeralda Willems, luiers die een maand in de kliko blijven. Zij pleit voor een inzamelplek in de wijk Selissenwal. (Foto: Bas van den Biggelaar). Foto: Basman Creëert - Bas van den Biggelaar

Luiercontainer in de wijk vindt Esmeralda geen overbodige luxe

Algemeen Esch (c) Centrum-Breukelen (c) Selissenwal (c) Nieuws (c)

Esmeralda Willems weet niet meer zo goed wat ze ermee aan moet: luiers. Sinds dat er nog maandelijks wordt geleegd, raakt haar kliko overvol. Zij pleit voor een speciale container in de wijk. ,,Ik heb alleen een fiets, het is geen doen om bijna dagelijks met vuilniszakken vol luiers naar de milieustraat te rijden.”

,,Ik ben echt niet het enige gezin met kinderen in de luiers”, zegt Esmeralda, die vervolgens zo een aantal buurtgenoten kan opnoemen. ,,Sinds dat de grijze kliko één keer per maand wordt opgehaald, is dit bij ons echt een probleem geworden.”

Buurtondersteuner Femke Sweeps, die namens ContourdeTwern vanuit buurthuis de Kletskamer welzijnswerk in de wijk verricht, kan het beamen. ,,Ik ken een stel met twee kinderen in de luiers. Die schrokken er erg van toen ze de sticker met de mededeling van de afhaalrondes op hun afvalbak zagen staan. ‘Als ik dat had geweten, dan had ik de kliko vorige keer voller gestampt’, klinkt het dan. Ze weten niet zo goed waar ze met hun luiers terecht moeten.”

FIETSEN

Esmeralda heeft het euvel ook aanhangig gemaakt bij de gemeente Boxtel. Zij wordt dan gewezen op de andere locaties in het dorp. ,,Maar ik ben afhankelijk van mijn fiets. En lopend is helemaal niet handig. We hebben hier bovendien nog een zwerfafvalprobleem.” Niet voor niets is er intussen een tweede groep vrijwilligers gestart onder de noemer Foetsie! om afval in de wijk op te ruimen. ,,Ik kan me zomaar voorstellen dat buurtbewoners de vuilniszakken die niet meer in de kliko passen, deze er gewoon naast zetten tijdens een afhaalronde. Vogels pikken het vaak kapot en dan ligt het afval op straat. We hebben inmiddels ook al muizen in de tuin!”

Terwijl er wel goede plekken zijn in Selissenwal om een container te plaatsen, vindt Esmeralda. ,,Bij de De Walnoot bijvoorbeeld, een ideale locatie ook vanwege de Amaliaschool. Of de Molenwijkseschool zou ook nog kunnen.”

Ook in andere wijken maar ook Esch klinkt de roep om luierinzamelplaatsen, zo bleek uit reacties op een bericht dat Boxtel op haar sociale media plaatste. In totaal staan er vijf luiercontainers verspreid door de gemeente waarvan één in Boxtel Oost (bij het kinderdagverblijf naast Brede School De Wilgenbroek) en bij de milieustraat aan de Kruisbroeksestraat. Ook staan er twee bakken in Liempde en eentje in Lennisheuvel. Daarin mogen naast luiers ook incontinentiemateraal en billendoekjes in deponeren. Maandverband en overig afval is dan weer niet toegestaan. Overigens kunnen inwoners ook speciale luierzakken halen in het gemeentehuis en bij de milieustraat tijdens openingstijden.

Wellicht zijn er nog meer mogelijkheden om iets te regelen voor het inzamelen van luiers in plaats van dat de gemeente dit moet organiseren. Hoe zou jij dit voor jouw buurt regelen? Praat mee in de comments.

OP DE FOTO: Ja, het stinkt behoorlijk, weet Esmeralda Willems; luiers die een maand in de kliko blijven liggen. Zij pleit voor een inzamelplek in de wijk Selissenwal. (Foto: Bas van den Biggelaar).