Blik in de stal van het Groot Duijfhuis waar sinds vier jaar een informatiepunt van Brabants Landschap is gevestigd.
Blik in de stal van het Groot Duijfhuis waar sinds vier jaar een informatiepunt van Brabants Landschap is gevestigd. Foto: Albert Stolwijk, 2017

Aandacht voor oude appel- en perenrassen bij Groot Duijfhuis

Algemeen Liempde (c) Cultuur & Kunst (c)

Natuurorganisatie Brabants Landschap heeft sinds enkele jaren een informatiepunt in de stal van het monumentale Groot Duijfhuis in Liempde. Daar wordt zondag 29 augustus aandacht besteed aan diverse (oude) appel- en perenrassen. Belangstellenden zijn van 10.00 tot 16.00 uur welkom aan de Hoevedreef 2 in de buurtschap Kasteren. 

In de stal van het idyllische hoevecomplex aan de oever van de Dommel is ook informatie te vinden over de flora en fauna van het rivierdal. Bovendien worden vorige bewoners van de boerderij in beeld gebracht. 

Het infopunt van Brabants Landschap is van maart tot en met september elke laatste zondag van de maand geopend. Er wordt rekening met de corona-maatregelen en daarom is een maximum gesteld aan het aantal personen dat tegelijkertijd naar binnen mag. Gastheren en -vrouwen staan geïnteresseerden zoveel mogelijk buiten te woord. 

BOOMGAARD

Het wordt bijna een traditie om in augustus een ‘fruitdag’ te houden bij het Groot Duijfhuis. Buiten is een kleine tentoonstelling ingericht van verschillende (oude) appel- en perenrassen. Er ligt een mooie boomgaard en bezoekers worden uitgenodigd een kijkje te nemen en te genieten van de hoogstamfruitbomen die vol met vruchten hangen. 

Het is een prachtige plek voor een zomers uitstapje dichtbij huis en bijvoorbeeld goed te combineren met een wandel- of fietstocht die je kunt starten bij D’n Liempdsen Herd aan de Barrierweg in het centrum van het dorp. 

MONUMENTENDAG

Wie op de laatste zondag van augustus niet naar Kasteren kan komen, heeft zondag 12 september alsnog gelegenheid voor een bezoekje. Vanwege Open Monumentendag is een extra openstelling gepland, waarbij ook de duiventoren en Heerenkamer te bezichtigen zijn. 

OP DE FOTO: Blik in de stal van het Groot Duijfhuis waar sinds vier jaar een informatiepunt van Brabants Landschap is gevestigd. (Foto: Albert Stolwijk, 2017).