Brigitte de Swart
Brigitte de Swart Foto: Merlijn Doomernik

Bossche schrijfster debuteert 
met een historische roman


Waar genealogie al niet toe kan leiden. De Bossche journalist en eindredacteur Brigitte de Swart kwam Sara de Swart op het spoor via het stamboomonderzoek van een overleden oom, dat ze in handen kreeg. Gefascineerd door diens dossier startte ze een zoektocht naar de bezieling van een markante vrouw, die zeventig jaar geleden overleed. Met de historische roman 'Omdat de muze' debuteert De Swart als schrijfster.

Leemten in de kennis over het leven van Saar worden opgevuld met een boeiend verhaal over een onveilige jeugd en haar passie voor kunstenares Emilie van Kerckhoff (1867-1960). Niet bewezen, wel geloofwaardig. Het boek geeft zonder opsmuk een kleurrijk tijdsbeeld, bijvoorbeeld over de positie van lesbische vrouwen. 

INTERVIEW

De schrijfster wordt zaterdag 14 augustus vanaf 20.30 uur geïnterviewd door Frans van Gaal, die diverse boeken over Den Bosch schreef. Dat gebeurt op het Herman Moerkerkplein in hartje stad; bij slecht weer wordt uitgeweken naar politiek-cultureel café Knillispoort aan de Waterstraat. In de pauze kunnen bezoekers een gesigneerd exemplaar van 'Omdat de muze' aanschaffen à 23,95 euro. Na de pauze begint een muzikaal programma.

Omslag van het boek 'Omdat de muze' waarmee Brigitte de Swart uit Den Bosch debuteert.