Met het plaatsen van een maquette van het Waterschapshuis in een kaart van het stroomgebied van de Dommel, opent kroonprins Willem-Alexander het nieuwe kantoorgebouw. Links toenmalig watergraaf Ad Segers. (Foto's: Piet van Oers, archief BC | Beeldbank Boxtel).
Met het plaatsen van een maquette van het Waterschapshuis in een kaart van het stroomgebied van de Dommel, opent kroonprins Willem-Alexander het nieuwe kantoorgebouw. Links toenmalig watergraaf Ad Segers. (Foto's: Piet van Oers, archief BC | Beeldbank Boxtel). Foto: Piet van Oers

BIJNA WAS KANTOOR 'DE DOMMEL' NA RUIM EEN EEUW UIT BOXTEL VERTROKKEN...

1996: Willem-Alexander opent nieuw Waterschapshuis


HENK VAN WEERT

Een jarenlange zoektocht naar een plek voor een nieuw en groter kantoorgebouw sloot waterschap De Dommel in 1992 af. Daarvoor werden café 't Schipke en de boerderij van de familie Van der Meijden aangekocht, beide aan de Bosscheweg in Boxtel. De panden gingen tegen de vlakte om plaats te maken voor het indrukwekkende Waterschapshuis dat werd ontworpen door architectenbureau De Twee Snoeken in Den Bosch. Kroonprins Willem-Alexander verrichtte op 8 maart 1996 de officiële opening. 

De in 1958 geopende huisvesting van het waterschap aan het Molenpad - nu bekend als residentie De Dommel - was na zo'n dertig jaar veel te klein om alle medewerkers te herbergen. En dus werd in Boxtel rondgekeken naar geschikte bouwlocaties. 

,,Dat viel nog niet zo mee", herinnert André Smits zich. Hij was destijds de verantwoordelijke man voor onderhoud en huisvesting van het waterschap en moest het nieuwbouwproject in goede banen leiden. Smits werkt nog altijd als projectleider bij De Dommel en haalde afgelopen week samen met directeur Paul Koemans - toenmalig hoofd fiscale zaken van het waterschap - herinneringen op aan 25 jaar geleden. 


NAAR 'HAANWIJK'?

Sinds de oprichting in 1863 is waterschap De Dommel in Boxtel gevestigd. Nadat tal van mogelijke nieuwbouwplekken afvielen, werd de blik echter ook op locaties in andere gemeenten gevestigd. ,,We hadden ons oog laten vallen op kasteel Haanwijk in Sint-Michielsgestel en voerden ook al gesprekken om dat aan te kopen", vertelt Smits. Burgemeester Ton Rombouts van Boxtel zag het prestigieuze overheidsorgaan niet graag vertrekken en besloot met watergraaf Ad Segers een fietstocht te maken om toch nog geschikte bouwplekken in zijn gemeente te vinden. 

Uiteindelijk kwamen ze bij café 't Schipke bij de Dommelbrug in de Bosscheweg terecht en dat bleek de ultieme plek voor het nieuwe Waterschapshuis. Het horecapand was in 1957 een eindje van de weg af herbouwd. Het oorspronkelijke gebouw werd immers verwoest toen de brug aan het einde van de Tweede Wereldoorlog door de Duitsers werd opgeblazen. Sinds 1930 was de familie Van Geffen er uitbater. Door gezondheidsproblemen besloot de 68-jarige kasteleinse Nellie Voets- van Geffen haar etablissement te verkopen aan het waterschap. 


VLOT BOUWPROCES

Samen met het naastgelegen woonhuis en de aangrenzende boerderij van aardappel- en eierhandel Van der Meijden ging 't Schipke in 1993 tegen de vlakte en ontstond ruimte voor de nieuwbouw van De Dommel. ,,Wel ver genoeg van de rivieroever vandaan om bezwaren van milieuvereniging 't Groene Hart te voorkomen", benadrukt de Oirschot woonachtige Smits. ,,De nieuwbouw is het mooiste project uit mijn loopbaan en verliep vlot." 

Nadat eerder 450 betonnen heipalen de grond in gangen, legde minister Hanja Maij-Weggen, later commissaris van de koningin in Noord-Brabant, op 1 juni 1994 symbolisch de eerste steen. In januari 1995 ging de vlag in top toen het hoogste punt was bereikt in ruim een jaar later verrichtte toenmalig kroonprins Willem-Alexander de opening. 

Totdat hij in 2013 de troon besteeg, was de prins jarenlang watermanager. ,,Maar dat was hij nog niet op het moment dat hij ons nieuwe kantoor opende", zegt directeur Koemans. ,,Dat bezoek heeft er misschien wel een beetje toe geleid dat hij het uiteindelijk werd. De prins ging als watermanager in de leer bij de opvolger van watergraaf Segers: Peter Glas die inmiddels nationaal deltacommissaris is, maar nog altijd in Boxtel woont. 

Het koninklijk bezoek in maart 1996 vereiste een strak protocol waartoe zelfs een heuse repetitie behoorde. ,,Daarbij landde een helikopter in een weiland in de buurt. Want we wisten dat de prins met zo'n hefschroefvliegtuig zou arriveren", vertelt Koemans. Smits, die nauw bij het protocol was betrokken, knikt: ,,En dus schrokken we wel een beetje toen op de dag zelf de piloot zijn wentelwiek op de Bosscheweg neerzette." 


VRAGEN STELLEN

Langs de Bosscheweg hadden honderden belangstellenden zich verzameld om een glimp van de troonopvolger op te vangen. Om kwart voor drie drukte Willem-Alexander de hand van commissaris van de koningin Frank Houben en burgemeester Jan van Homelen. Mét excuses dat hij een kwartier later arriveerde dan het draaiboek aangaf. 

In de met genodigden gevulde centrale hal van het spiksplinternieuwe Waterschapshuis luisterde de prins naar enkele toespraken om vervolgens een maquette van het nieuwe gebouw in een paneel te plaatsen waarop het stroomgebied van De Dommel was afgebeeld. Daarmee was de officiële opening een feit. 

,,Vervolgens kreeg Willem-Alexander een rondleiding en ik was een van de mensen die gevraagd was een vooraf ingestudeerde vraag te stellen. Ik vond echter dat niet alleen managers daarvoor in aanmerking moesten komen, maar dat alle medewerkers die kans moesten krijgen. Wat de vraag precies was, weet ik niet meer", zegt Koemans. Wél herinnert hij zich dat niet gesproken mocht worden over Emily Bremers, waarmee de prins destijds een liefdesrelatie had. ,,Oh ja, en ik herinner me dat de prins zelf ook niet zo veel zei." 


INGEBOUWD

Het Waterschapshuis getuigt 25 jaar na dato nog altijd van een indrukwekkende architectuur, vindt Koemans: ,,Alleen jammer dat het inmiddels aan de ene kant is ingebouwd door woningen in de Muntenbuurt en dat het gebouw vanaf de Dommel gezien deels schuil gaat achter begroeiing." De door pilaren gedragen vleugels van het kantoorgebouw symboliseren de drie diensten die het waterschap destijds kende: de griffie, de technische dienst en het laboratorium. Smits grinnikt: ,,Maar toen de bouw werd opgeleverd, was deze organisatiestructuur alweer opgeheven..."

Realisering van het door de Akademie voor Bouwkunst in Tilburg bekroonde ontwerp van De Twee Snoeken kostte destijds 30 miljoen gulden, inclusief 4 miljoen voor de grondverwerving. Sindsdien is er in de loop van de jaren voor 5 miljoen euro verbouwd. En enkele jaren geleden verhuisde het laboratorium (het duurste onderdeel van de nieuwbouw) naar elders, Sindsdien wordt die vleugel verhuurd aan een tandartsenpraktijk. ,,Het gebouw voldoet nog altijd aan onze eisen en is bovendien extreem duurzaam. We hebben niet eens zonnepanelen nodig op het dak om de energiedoelen te halen", glundert directeur Koemans. 


LEKKAGE DAK

Op de vraag of de bouwmaterialen die moment bij het Waterschapshuis opgesteld staan voor een nieuwe bouwkundige ingreep zijn bestemd, schudt projectleider Smits het hoofd. ,,We hebben een lekkage op het dak. Dus dat moet worden vernieuwd."


Meer foto's? Kijk in app Ons BC. Download 'm nu!

Laborante Corina de Vos demonstreert aan de kroonprins enkele proefjes tijdens diens rondleiding. Burgemeester Jan van Homelen (met ambtsketen) kijkt toe.
De boerderij van de familie Van der Meijden aan de Bosscheweg moest wijken.
Het in 1957 gebouwde café 't Schipke gezien van de brug in de Bosscheweg.
Juli 1995: een jaar na de eerstesteenlegging is de indrukwekkende architectuur nadrukkelijk in beeld.
Commissaris van de koningin Frank Houben biedt Willem-Alexander een boek over de 200-jarige historie van de provincie Noord-Brabant aan.
Watergraaf Ad Segers (links) overhandigt volgens oude traditie een gegraveerd waterschapsglas.
Toenmalig minister Hanja Maij-Weggen van Verkeer & Waterstaat legt op 1 juni 1994 symbolisch de eerste steen voor het nieuwe Waterschapshuis. Links van haar watergraaf Ad Segers.
Twee dagen na de opening mocht het publiek een kijkje nemen in het Waterschapshuis.