Burgemeester Looijen mocht in augustus 2019 de fietsroute al zien. (Foto: Ad Kuppens).
Burgemeester Looijen mocht in augustus 2019 de fietsroute al zien. (Foto: Ad Kuppens). Foto: Ad Kuppens

Gemonde krijgt vlaggenmasten bij locatie dodenherdenking

Algemeen Gemonde (c) Cultuur & Kunst (c) Nieuws (c)

Bij het kruisbeeld aan de Sint-Lambertusweg in Gemonde, waar jaarlijks op 4 mei de dodenherdenking is, komen vanaf half september twee permanente vlaggenmasten te staan. Dat werd duidelijk tijdens de bevrijdingsfietstocht die een gemeentelijke delegatie donderdag reed, samen met leden van de werkgroep Bevrijding Gemonde. De masten waren een wens van de werkgroep en die gaat in vervulling.

Eind augustus 2019 maakte burgemeester Han Looijen een kennismakingsronde langs de zeven kerkdorpen van ‘zijn’ gemeente Sint-Michielsgestel. In Gemonde, bij het informatiebord op het kerkplein, kreeg hij de invitatie op een door hem te bepalen moment de fiets- en wandelroute ‘75 jaar bevrijding Gemonde’ af te leggen. Dat moment brak vorige week aan. Looijen kwam in gezelschap van wethouder Peter Raaijmakers, beleidsambtenaar Domien Korndorffer en wijkmakelaar Mike Venrooij.

TÓT EN ÓVER DE GRENS

De bevrijdingsroute was twee jaar geleden nieuw. Sterker nog, de burgemeester was de eerste die een kaart van het traject te zien kreeg, want het zou pas op 28 september 2019 officieel gepresenteerd worden. Leden van heemkundevereniging Den Hogert verrichtten twee jaar intensief onderzoek naar de oorlogshistorie van hun dorp en stelden aan de hand van opgedane kennis een fiets- en wandelroute in en rond Gemonde samen met uitleg over opvallende gebeurtenissen tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Tal van die wetenswaardigheden kwamen tijdens de excursie van donderdag aan bod. Die droeg als thema: Gemonde tot de grens, en af en toe eroverheen!

Wim Verhoeven, lid van de werkgroep Bevrijding Gemonde: ,,Het traject van de bevrijdingsfietsrit loopt door de gemeente Sint-Michielsgestel, maar gaat na het passeren van de Schijndelsedijk verder op grondgebied van de gemeente Boxtel. Vandaar het thema van de rondrit van vandaag.”

SLACHTOFFER

De fietsers hielden onderweg op enkele punten halt. Bij het graf van het enige Gemondse oorlogsslachtoffer bijvoorbeeld. ,,Antoon van den Akker is als dienstplichtige gesneuveld voor zijn vaderland op 11 mei 1940 en begraven op de rooms-katholieke begraafplaats aan de Dorpstraat”, aldus Verhoeven.

Ook bij het monument Verzetsgroep Gasthuiskamp aan de Hooghemertseweg stapte de groep af. Hier had Henk Geerts, zoon van verzetsman Frans Geerts en initiatiefnemer van het verzetsmonument in 2004, in alle vroegte de Nederlandse driekleur en de vlag van de 101ste Airborne Division in top gehesen.

Heemkundige en luchtmachtofficier Willem van der Steen gaf er een uitgebreide uiteenzetting over de gebeurtenissen rondom Market Garden, de voortijdige landing van een Wacoglider nabij de Doolhof en het in veiligheid brengen van de bemanning van deze glider door plaatselijk verzetsman Gerrit Smits. Ook bekeek het gezelschap een kleine tentoonstelling met onderscheidingen van verzetsman Frans Geerts.

KEES DE LAAT

Van der Steen stond bij het geboortehuis van de nog niet zolang geleden overleden verzetsman Kees de Laat aan de Geelderseweg stil bij wat zich daar heeft afgespeeld. De Laat bracht in de oorlogsjaren vier Airborne-militairen in veiligheid die met hun zweefvliegtuig waren neergestort. 

Op De Vennekes werd aandacht gevraagd voor de plek waar twee verzetsmannen door de Duitse bezetter zijn geëxecuteerd. Bij het monument Buzz Job Mike aan de Gemondse Beemd legde Van der Steen uit dat daar in de Tweede Wereldoorlog een Douglas C-47 was gecrasht. Het toestel droeg de bijnaam Buzz Job Mike, vandaar de naam van het gedenkteken.

De oorlogshistorie van Gemonde omvat zoveel verhalen dat de deelnemers te weinig tijd hadden om de volledige route af te leggen. Ze kortten hun excursie in en sloten die af op de plek waar ze haar begonnen waren: op het terras van De Schuif.

Burgemeester Han Looijen (in lichtbruin shirt) krijgt van de werkgroep Bevrijding Gemonde uitleg over een oorlogsgebeurtenis. (Foto: Ad Kuppens).