Afbeelding
Foto: Albert Stolwijk

Kerktoren was eerst eigendom van gemeente Boxtel...

Algemeen Centrum-Breukelen (c) Cultuur & Kunst (c) Nieuws (c)

De kosten van onderhoud van monumenten in ogenschouw nemend, zal het parochiebestuur nog wel eens met weemoed terugkijken op de jaren van het Rijke Roomsche Leven. Maar zich vast en zeker ook op gezette tijden achter de oren krabben...

Sinds de jaren zestig van de vorige eeuw loopt het kerkbezoek in Nederland gestaag terug. En daarmee ook de inkomsten van de parochies. In 1926 was daarvan nog lang geen sprake en dus was het toenmalige verzoek van het kerkbestuur wel begrijpelijk. Dat vroeg destijds aan het gemeentebestuur om teruggave van de Sint-Petrustoren. Die zeventig meter hoge blikvanger van de Boxtelse skyline werd in 1798 op last van het Rijk eigendom van de lokale overheid. 

Het verzoek om weer eigenaar van de kerktoren te worden was ingegeven door de wens om het torenportaal weer tot hoofdingang van de kerk te maken. Het gemeentebestuur stemde in met de teruggave en betaalde ook nog 2.500 gulden voor noodzakelijke reparaties. Enige voorwaarde was dat het torenuurwerk steeds de ‘wettelijke tijd’ zou aangeven. 

INGESTORT SCHIP

De Sint-Petrus was sinds de Vrede van Munster in 1648 in gebruik bij het kleine protestantse deel van de Boxtelse bevolking en omdat die het grote gebouw financieel niet kon onderhouden was de kerk danig in verval geraakt. In 1809 beval koning Lodewijk Napoleon dat de protestanten de Sint-Petrus moesten teruggeven aan de katholieken; als tegenprestatie mochten zij een kleine kerk aan de voet van de kerktoren optrekken. Pas in 1823 kon worden begonnen met de herbouw van de kerk, waarvan in 1660 het schip was ingestort en nooit was hersteld. (Foto: Albert Stolwijk, 2019)

(Bron: De Boxtelse Sint-Petrus, Piet Dorenbosch, 1983)