Afbeelding
Foto: Marc Cleutjens

‘Ook andere instanties moeten verantwoordelijkheid nemen voor basiliek’

Algemeen Centrum-Breukelen (c) Cultuur & Kunst (c) Nieuws (c)

De Sint-Petrustoren staat een flinke klus te wachten die naar alle waarschijnlijkheid in september van start gaat. En dat kost de Heilig Hartparochie een flinke duit. De kosten voor renovaties zijn een aanhoudende bron van zorg voor het kerkbestuur. ,,Aan de Sint-Petrusbasiliek blijf je werken”, zegt Frans van den Berk. 

De Sint-Petrusbasiliek is onder meer opgetrokken uit tufsteen en al ruim vijfhonderd jaar oud. Het rijksmonument vergt doorlopend onderhoud. Zo werd afgelopen jaar nog gewerkt aan de balken in de kapconstructie die waren aangetast door houtkevers, boktorren en vocht. Maar niet alleen het Boxtelse kerkgebouw vergt voortdurend aandacht; hetzelfde geldt voor de gebedsruimten in de kerkdorpen. Zo werden vorig jaar de wijzerplaten van de Sint-Jans Onthoofdingkerk in Liempde gerestaureerd en onderging de Opgang naast de Sint-Willibrorduskerk in Esch een renovatie. 

,,Ieder jaar maakt de Monumentenwacht een rapport op waarin de meest urgente werkzaamheden worden vermeld”, vertelt bestuurslid Van den Berk, die onder meer deel uitmaakt van de vastgoedcommissie in de Heilig Hartparochie. Op de vraag of het kerkbestuur zijn hart vasthoudt als het rapport weer verschijnt, slaakt Van den Berk een diepe zucht. ,,Er zitten ook meerjaarsvoorspellingen bij, dus we weten wel ongeveer wanneer er onderhoudsbeurten aan zitten te komen. Maar naarmate die datum van publicatie nadert, is het iedere keer weer even slikken. Voor de kerken wordt er ieder jaar geld gereserveerd, maar het wordt wel steeds lastiger.”

INKOMSTEN DROGEN OP

Aan het onderhoud van de monumentale kerkgebouwen zou niet alleen de parochie, maar de héle gemeenschap een bijdrage moeten leveren. Ook andere instanties zouden hun verantwoordelijkheid moeten nemen, stelt het kerkbestuur. ,,Iedereen vindt de Petrusbasiliek een hartstikke mooi monument voor Boxtel. Maar als we alle inwoners zouden vragen om een tientje te lappen, zal niet iedereen thuisgeven”, verwacht Van den Berk. Het teruggelopen aantal kerkgangers maakt het er voor het parochiebestuur niet makkelijker op, net zo min als de coronacrisis waarin lange tijd diensten moesten worden geannuleerd en inkomsten opdroogden. 

FONDSENWERVING

Dus maakt Van den Berk zich samen met andere parochievrijwilligers en een vertegenwoordiger van het bisdom ‘s-Hertogenbosch ieder jaar weer hard om de nodige fondsen te werven. Voor de komende renovatie lijken de kosten van 100.000 euro in ieder geval gedekt: de helft via de landelijke Subsidieregeling Instandhouding Monumenten, de andere helft uit eigen reserves van de parochie. 

,,Het gaat vooral om het voegwerk. De meeste schade is veroorzaakt net onder de schalmgaten”, weet Van den Berk. Hij vertelt dat in december 2019, toen de vier wijzerplaten op de kerktoren werden voorzien van led-verlichting, ook begroeiing op de torengevels is verwijderd. Vogels laten zaden achter in de voegen die vervolgens wortel schieten en de mortel loswrikken. Inmiddels zijn echter weer nieuwe scheuten zichtbaar en daarom is nu besloten om het voegwerk grondig aan te pakken.  

TIJDELIJK ANDERE INGANG

Kerkdiensten kunnen tijdens de renovatie van de toren in principe gewoon doorgaan, al moeten er nog praktische zaken worden uitgewerkt. ,,De hoofdingang in de toren gaat tijdelijk dicht”, vertelt Van den Berk. Bezoekers kunnen tijdens de renovatie van september tot eind november gebruik maken van een van de kleinere entrees. Om de steigers op te bouwen wordt uit veiligheidsoverwegingen de Oude Kerkstraat afgesloten en dus zijn ook de parkeerplaatsen aan de voet van de toren niet te gebruiken. 

OP DE FOTO (1): Aan de Sint-Petrusbasiliek blijf je werken. Zoals in december 2016 toen de verlichting van het uurwerk werd vervangen. (Foto’s: Marc Cleutjens).

OP DE FOTO (2): Het voegwerk van de Petrustoren moet grondig worden aangepakt. Onder meer wortelgroei van dit boompje levert beschadigingen aan de mortel op. De Heilig Hartparochie trekt als eigenaar vijftig mille uit voor de renovatie. Via de Subsidieregeling Instandhouding Monumenten komt zo’n zelfde bedrag beschikbaar. (Foto: Peter de Koning).

Het voegwerk van de Petrustoren moet grondig worden aangepakt. Onder meer wortelgroei van dit boompje levert beschadigingen aan de mortel op. De Heilig Hartparochie trekt als eigenaar vijftig mille uit voor de renovatie. Via de Subsidieregeling Instandhouding Monumenten komt zo'n zelfde bedrag beschikbaar. (Foto: Peter de Koning).