Boven de pin die werd gevonden in de aardappeloogst van de Herenboeren, onder het deel van de voetpiek.
Boven de pin die werd gevonden in de aardappeloogst van de Herenboeren, onder het deel van de voetpiek. Foto: ArcheoHotspot

Herenboeren vinden deel oud landbouwwerktuig

Algemeen Cultuur & Kunst (c) Nieuws (c)

Tijdens de aardappeloogst van de Herenboeren in het Boxtelse Wilhelminapark trof Susanne de Geus (één van de vrijwilligers) eerder dit jaar een ijzeren voorwerp met een opvallende vorm aan. Ze leverde het voorwerp in bij de ArcheoHotspot van het Oertijdmuseum. Even werd gedacht dat het om een voetpiek ging, een deel van een lans uit de 16e of 17e eeuw. Nadere bestudering wijst op een circa honderd jaar oud deel van een landbouwwerktuig.

De pin was zwaar verroest en werd na schoonmaak vergeleken met een eerder gevonden voetpiek waarin nog een deel van de houten lans zat. Vooral de onmogelijkheid van de gevonden pin om die aan een houten lans te kunnen bevestigen, bracht de vrijwilligers van de ArcheoHotspot aan het twijfelen. ,,Ons vermoeden dat het hier ging om een onderdeel van een landbouwwerktuig werd bevestigd door het landbouwmuseum. Waarschijnlijk is het een pin van een eg en ongeveer honderd jaar oud”, meldt Carlo Spee.

In de aardappeloogst werden ook een oude scherf en een pijpenkopje gevonden. ,,Fantastisch dat er zoveel interesse is in bodemvondsten. ArcheoHotspot Boxtel is ook bedoeld om vondsten te determineren en om mee te doen aan laagdrempelige activiteiten op het gebied van archeologie. Mooi dat de Herenboeren in Boxtel naast het lokaal en duurzaam produceren van voedsel, ook oog hebben voor de plaatselijke cultuurgeschiedenis”, glundert Spee.

OP DE FOTO: Boven de pin die werd gevonden in de aardappeloogst van de Herenboeren, onder het deel van de voetpiek. (Foto: ArcheoHotspot).