Bert van Gemert won in 2019 het tweejaarlijkse koningschieten van gilde Sint-Antonius Abt in Liempde. (Foto: Gerard Schalkx).
Bert van Gemert won in 2019 het tweejaarlijkse koningschieten van gilde Sint-Antonius Abt in Liempde. (Foto: Gerard Schalkx). Foto: Gerard Schalkx

Liempds gilde strijdt verlaat om koningstitel

Algemeen

Wie wordt de koning van het Liempdse gilde Sint-Antonius Abt als opvolger van Bert van Gemert? Die vraag wordt zaterdag 4 september juni beantwoord, want dan vindt voor de achttiende keer het koningschieten plaats.

Elke twee jaar wordt op de zaterdag na Hemelvaartsdag het koningschieten in Liempde gehouden. Corona gooide afgelopen voorjaar roet in het eten, maar begin september wordt de traditionele wedstrijd alsnog gehouden.  

De gildekoning is binnen het broederschap een belangrijke functionaris, vooral van representatieve aard, die als zodanig bij geen andere vereniging bestaat. Iedere broeder of -zuster die het laatste stukje van de houten vogel van de schutsboom schiet, draagt twee jaar lang deze eretitel. De geluksfactor speelt tijdens het schieten een grote rol: iedere deelnemer schiet op dezelfde houten vogel en heeft dus een gelijke kans om het laatste stukje uit de paal te schieten. 

De gildeleden vertrekken om 10.00 uur vanaf gildehuis Het Wapen van Liempde om hoofdman Roger van Laere en gildekoning Van Gemert op te halen. De stoet trekt naar de Sint-Jans Onthoofdingkerk waar een eucharistieviering wordt gehouden met aansluitend de vernieuwing van de eed van trouw aan de kerkelijke en wereldlijke overheid.

Na de mis keert het gezelschap terug naar Het Wapen van Liempde voor de loting waarbij de schietvolgorde wordt bepaald. De titelstrijd zelf vindt plaats op gildeterrein Antonius Bleek aan de Oude Dijk, waar om 13.45 uur de koningsvogel wordt geplaatst. Eerst schiet onder meer burgemeester Ronald van Meygaarden, om 14.00 uur begint het eigenlijke koningschieten. Als de winnaar bekend is, wordt de koning officieel geïnstalleerd en klinken de kerkklokken. Om 18.00 uur wordt de nieuwe gildekoning gepresenteerd. Om 19.00 uur brengt fanfare Concordia een serenade. De dag wordt besloten met een diner in het Sint-Teunis’ Honk op Antonius Bleek.