Daan is uitzinnig van vreugde: van burgemeester Ronald van Meygaarden heeft hij een stukje van het Duits Lijntje in bezit gekregen. (Foto: Pål Jansen).
Daan is uitzinnig van vreugde: van burgemeester Ronald van Meygaarden heeft hij een stukje van het Duits Lijntje in bezit gekregen. (Foto: Pål Jansen). Foto: Pål Jansen

What’s Up, Daan?

Algemeen Centrum-Breukelen (c) Nieuws (c)

Het is een droom die uitkomt voor de elfjarige Daan Gokke uit Boxtel. Uit handen van burgemeester Ronald van Meygaarden kreeg de leerling van de Angelaschool een stukje rails: een heus deel van het Duits Lijntje. Bovendien werd hij door verkeerswethouder Fred van Nistelrooij uitgenodigd om te helpen met de sloop van de voormalige goederenspoorweg. 

Wat een mooi cadeau, Daan! Hoe is het gekomen dat jij nu een stuk spoor krijgt? ,,Ik heb de burgemeester een brief geschreven. Ik vind treinen heel leuk. En vooral het Duits Lijntje vind ik interessant.” De burgemeester zag de wens de jonge inwoner eerder dit jaar voorbij komen. ,,We konden Daan blij maken met een stukje Boxtelse historie. Nu hadden we vanwege de vakantieperiode iets meer tijd om die wens te vervullen.”

Waarom vind je juist dat spoor zo boeiend, Daan? ,,Ik heb hiervan een filmpje op YouTube gezien dat ik erg leuk vond.”

Ik denk dat jij thuis ook nog allerlei spullen hebt. Klopt dat? ,,Jazeker!”, zegt Daan. ,,Plaatjes van stoomtreinen, treinen van Lego, speelgoed...” Ondertussen schuift verkeerswethouder Fred van Nistelrooij, zelf erg geïnteresseerd in het spoor, ook aan bij het gesprek. ,,Aangezien jij zo geïnteresseerd bent in het Duits Lijntje, lijkt het me wel leuk als we samen eens een stukje van het spoor slopen”, zegt de wethouder. ,,Ja, dat lijkt me heel erg leuk!”, antwoordt Daan.

Heb je eigenlijk nog vragen over de voormalige spoorlijn tussen Boxtel en het Duitse Wesel? ,,Uh, jazeker! Zo vraag ik me af waar de wissel met het gewone spoor (tussen Eindhoven en Boxtel - red.) precies lag”, vraagt hij. ,,Dat laat ik jou precies zien”, wijst Van Nistelrooij op zijn tablet aan.

Weet je wie dit historische stukje infrastructuur heeft aangelegd, Daan? ,,Door de NBDS. De Noord-Brabantsch-Duitsche Spoorweg-Maatschappij. In Boxtel ligt alleen een enkelspoor, maar ergens is ook een stukje dubbel spoor aangelegd!”

OP DE FOTO: Daan Gokke is dolblij. Hij kreeg gisterochtend van burgemeester Ronald van Meygaarden een stukje spoorrails van het Duits Lijntje. (Tekst en foto: Pål Jansen).