B en W: ‘Niet alle stukken kunnen openbaar worden gemaakt’

Algemeen Nieuws (c)

Stukken die de gemeenteraad ter beschikking krijgt, moeten zoveel mogelijk openbaar zijn. Dat vindt de Boxtelse SP-fractie, die onlangs kritiek leverde op geheimhouding van afspraken met de werkgroep Samen Ouder Worden in Boxtel (Sowib) en over overtredingen die varkensslachterij Vion zou hebben begaan. Het college van B en W antwoordt groot belang te hechten aan transparantie, maar geeft aan dat niet alles openbaar kan worden gemaakt.

Als op stukken ‘vertrouwelijkheid, dan wel geheimhouding’ wordt gelegd moet daarvoor een hele goede (wettelijk bepaalde) reden zijn, vindt fractievoorzitter Eric van den Broek van de SP. ,,Gebeurt dat niet, dan is dat niet alleen slecht voor de controlerende taak van de gemeenteraad, maar het frustreert ook het publieke debat”, meldde hij in juli.

Na de kritiek van de SP op de aanvankelijk vertrouwelijke afspraken met Sowib heeft het dagelijks bestuur van de gemeente Boxtel deze alsnog publiekelijk gemaakt. Dat gebeurde na overleg met de werkgroep van en voor ouderen. 

OVERTREDING VION

In de brief met vragen verwees de SP vorige maand ook naar een ander stuk dat als ‘niet openbaar’ was bestempeld toen de lokale volksvertegenwoordigers het onder ogen kregen. Uit het antwoord van B en W blijkt dat het gaat om een overtreding van Vion. 

Dat een document niet openbaar is, betekent echter geenszins dat politici wordt verboden erover te praten, benadrukt het college. Ook staat het fracties vrij er vragen over te stellen. ,,Het is alleen niet aan u als raadslid om de betreffende documenten verder te verspreiden en daarmee openbaar te maken”, schrijven B en W. In het geval van Vion ging het over ‘mogelijk gevoelige informatie’ over het op Ladonk gevestigde bedrijf.