In augustus 2020 brak onverwacht een flinke tak af van een boom aan de Baandervrouwenlaan. De tak belandde op het fietspad. Er vielen geen gewonden. (Foto: Bas van den Biggelaar).
In augustus 2020 brak onverwacht een flinke tak af van een boom aan de Baandervrouwenlaan. De tak belandde op het fietspad. Er vielen geen gewonden. (Foto: Bas van den Biggelaar). Foto: Bas van den Biggelaar

‘Takkenwerk’ in 2020 kostte bijna twee ton

Algemeen Verkeer & Infrastructuur (c) Nieuws (c) Boxtel Over Wegen (c)

Extra snoeiwerkzaamheden aan bomen kostten de gemeente Boxtel in 2020 191.518 euro. Vanwege calamiteiten, onder andere stormschade, vielen de kosten hoger uit dan vooraf voorzien. Dat meldt een gemeentelijk woordvoerder.

De kostenpost kwam naar voren bij de bespreking van de accountantscontrole van de jaarrekening 2020. Vanwege de grootte van het bedrag, had het werk eigenlijk aanbesteed moeten worden. Maar omdat de klussen met spoed moesten worden afgehandeld, was daar geen tijd voor. 

ONDER DE GRENS

In het verleden vormden bij de jaarlijkse accountantscontrole van de Boxtelse jaarrekening onjuist afgehandelde aanbestedingen meermalen een punt van kritiek. Voor de gemeente Boxtel mogen daar voor circa 1,1 miljoen euro aan zogeheten ‘rechtmatigheidsfouten’ inzitten. Aangezien alleen de spoedklussen incorrect werden aanbesteed, bleef Boxtel dus ver onder de grens.

STORMSCHADE

Er was in 2020, zoals vrijwel elk jaar, sprake van omgevallen bomen en stormschade. Het heeft in ieder geval driemaal flink gestormd: in februari, juni en december. Zo was tijdens de zomerstorm een flinke tak afgebroken van een boom in de Vekemans van Lieshoutlaan in Sparrenrijk. Die hing vervaarlijk boven de laan. Pas in september werd dit ontdekt tijdens een controle waarna de tak met spoed is verwijderd. 

In december waren bomen omgevallen op de Keulsebaan en Eindhovenseweg. Verder scheurde in augustus een zware tak van een Amerikaanse eik en viel deze op het fietspad van de Baandervrouwenlaan. Boa’s regelden het verkeer, brandweerlieden zaagden de tak in stukken.  

OP DE FOTO: In augustus 2020 brak onverwacht een flinke tak af van een boom aan de Baandervrouwenlaan. De tak belandde op het fietspad. Er vielen geen gewonden. (Foto: Bas van den Biggelaar).