Bijna veertig jaar geleden stond de Sint-Petrustoren voor het laatst in de steigers tijdens een grootscheepse restauratie. Op de voorgrond is winkel- en appartementencomplex De Beiaard in aanbouw. (Foto: Piet van Oers, juli 1982).
Bijna veertig jaar geleden stond de Sint-Petrustoren voor het laatst in de steigers tijdens een grootscheepse restauratie. Op de voorgrond is winkel- en appartementencomplex De Beiaard in aanbouw. (Foto: Piet van Oers, juli 1982). Foto: Piet van Oers, juli 1982

Sint-Petrustoren na bijna veertig jaar opnieuw in de steigers

Algemeen Centrum-Breukelen (c) Nieuws (c)

De Sint-Petrustoren staat komend najaar in de steigers. Het voegwerk is na bijna veertig jaar toe aan vernieuwing. Het bestuur van de Heilig Hartparochie laat de klus uitvoeren door de firma Van der Zanden uit Aarle-Rixtel. 

De werkzaamheden gaan zo’n 100.000 euro kosten. De parochie moet daarvan zelf de helft ophoesten. Het restant wordt bekostigd door de regeling van de Stichting Instandhouding Monumenten (SIM). Het bouwbureau van bisdom ‘s-Hertogenbosch coördineert mede de werkzaamheden. 

De Sint-Petrusbasiliek en haar toren stammen uit het laatste kwart van de vijftiende eeuw. In 1613 is de spits afgebrand en in de daaropvolgende jaren opnieuw gebouwd. Maar ook in de negentiende en twintigste eeuw zijn er ingrijpende herstelwerkzaamheden aan de toren uitgevoerd. De laatste was in de jaren tachtig van de vorige eeuw waarvoor met medewerking van stichting Brabants Centrum een flinke inzamelingsactie op touw werd gezet onder de titel Red de Toren.  

Hoewel de Heilig Hartparochie nu de kosten voor de naderende renovatie rond heeft, verwacht zij voor de komende jaren nog wel fondsen nodig te hebben voor andere herstelwerkzaamheden om de kerk, de toren maar ook het kerkhof in goede staat te houden. Voor deze fondsenwerving is een werkgroep in het leven geroepen.

OP DE FOTO: Bijna veertig jaar geleden stond de Sint-Petrustoren voor het laatst in de steigers tijdens een grootscheepse restauratie. Op de voorgrond is winkel- en appartementencomplex De Beiaard in aanbouw. (Foto: Piet van Oers, juli 1982).