Sfeerfoto van rooiwerkzaamheden bij de Witte Bergen in de natuurgebied Kampina. (Foto: Marc Cleutjens, 2015).
Sfeerfoto van rooiwerkzaamheden bij de Witte Bergen in de natuurgebied Kampina. (Foto: Marc Cleutjens, 2015). Foto: Marc Cleutjens

Brabant krijgt 80 miljoen voor extra impuls natuurherstel

Algemeen Nieuws (c) Milieu & Duurzaamheid (c)

De provincie Noord-Brabant ontvangt van het Rijk ruim 70 miljoen euro voor extra maatregelen om de aanpak van stikstofuitstoot in en rond veertien Natura2000-gebieden. Daarnaast komt vanuit Den Haag nog bijna 10 miljoen euro om gekapt bos te compenseren.

Eind mei diende het provinciebestuur een aanvraag gedaan voor rijksmiddelen in het kader van de aanpak stikstof. Begin augustus werd bekend dat kreeg heeft de provincie te horen gekregen dat de aanvraag volledig is toegekend.

UITSTOOT STIKSTOF

Natuurgedeputeerde Hagar Roijackers is blij met het bericht: ,,Brabant heeft veel Natura2000-gebieden. Deze mooie, maar kwetsbare gebieden hebben zwaar te leiden onder stikstofoverbelasting en verdroging. Met deze bedragen gaan we echt extra stappen zetten om de natuur in en rond deze gebieden te herstellen en robuuster te maken, zodat ook volgende generaties ervan kunnen blijven genieten.”

Het budget van 70 miljoen euro moet vóór 2024 zijn besteed aan herstelprojecten in samenwerking met partnerorganisaties. Daarna kan weer een nieuwe aanvraag worden gedaan voor de periode 2024-2030. 

De afgelopen vier jaren was het nodig om in het kader van natuurherstel bomen te kappen. Om dit te compenseren komt 10 miljoen beschikbaar van het ministerie. Met de aanplant van nieuw bos wordt op korte termijn gestart, meldt de provincie.

OOK VOOR KAMPINA

In het verspreidingsgebied van deze krant is de Kampina een Natura2000-gebied. Ook daar worden maatregelen getroffen dankzij de extra middelen van het Rijk, zo meldt een woordvoerder van de gedeputeerde.

OP DE FOTO’S:

Sfeerfoto van rooiwerkzaamheden bij de Witte Bergen in de natuurgebied Kampina. (Foto: Marc Cleutjens, 2015).

Gedeputeerde Hagar Roijackers (GroenLinks) is in haar nopjes met het extra geld uit Den Haag. (Foto: Ilse Wolf).

Gedeputeerde Hagar Roijackers (GroenLinks) is in haar nopjes met het extra geld uit Den Haag. (Foto: Ilse Wolf).