Blik op de monumentale hoeve Groot Duijfhuis met rechts de duiventoren en links de Vlaamse schuur.
Blik op de monumentale hoeve Groot Duijfhuis met rechts de duiventoren en links de Vlaamse schuur. Foto: Ruud van Nooijen, 2012

Historische wandelexcursie door buurtschap Kasteren

Algemeen Liempde (c) Cultuur & Kunst (c) Nieuws (c)

Gidsen van Gastvrij Liempde verzorgen zondagochtend 15 augustus een boeiende wandeling langs vele bijzondere locaties in de buurtschap Kasteren. Zij nemen hun gasten mee door het authentieke populierenlandschap met bolle akkers, woeste gronden en rivier de Dommel. Verhalen over markante bewoners en speciale bezienswaardigheden zullen niet ontbreken. De wandeling, die vertrekt vanaf camping Blue Woods aan de Gemondesestraat 8, duurt circa tweeënhalf uur.

De wandelexcursie door Kasteren is zowel educatief als onderhoudend. Het programma voert door het Dommeldal, een uniek stukje Liempds natuurschoon met haar kenmerkende populieren, bolle akkers en woeste gronden. 

Tijdens het gevarieerde programma wordt verhaald over rijksmonument Groot Duijfhuis met haar markante bewoners. Maar de hoge adel die in het verleden het Kasterense spoorwegstationnetje passeerde tijdens treinreizen over het Duits Lijntje. Voorts komt Sint-Antonius Abt, in de volksmond Teunis meej ‘t vèrreke, aan bod waaraan in de buurtschap een veldkapel is toegewijd. Bovendien wordt stilgestaan bij het ‘Liegebenkske.

VANAF ‘BLUE WOODS’

De wandeltocht start en eindigt bij camping BlueWoods (voorheen De Mus’donck) aan de Gemondesestraat 8. Om 10.30 uur gaan de wandelaars op pad. Deelname kost vijf euro per persoon. Dat bedrag dient voor vertrek contant worden voldaan bij de gidsen van Gastvrij Liempde. Aanmelding vooraf is niet noodzakelijk. 

Vanwege de coronabeperkingen wordt de deelnemers gevraagd onderling anderhalve meter afstand te bewaren, zowel tijdens de excursie als bij het start- en eindpunt camping BlueWoods. 

OP DE FOTO: Blik op de monumentale hoeve Groot Duijfhuis in de Liempdse buurtschap Kasteren met rechts de duiventoren en links de Vlaamse schuur. (Foto: Ruud van Nooijen, 2012).