Afbeelding

Kosten voor ID met een paar euro omhoog

Algemeen Nieuws (c)

Een vingerafdruk op je identiteitskaart (ID): vanaf deze week is het verplicht. Daardoor wordt het aanvragen van een nieuw bewijs een paar euro duurder, ook in Boxtel. 

Een nieuwe ID-kaart kost voortaan 3,55 euro meer; inwoners van achttien jaar en ouder betalen daardoor 67,55 euro. De vingerafdruk gaat onderdeel vormen van het ID-bewijs vanwege wetgeving van de Europese Unie. Die wil hiermee identiteitsfraude bestrijden. 

Al in 2009 werden vingerafdrukken voor paspoorten verplicht. Aanslagen in New York en Madrid aan het begin van het millennium gaven hiervoor de doorslag. Nu komen ze dus ook op de ID-kaart. Bij de aanvraag van een paspoort of ID moeten inwoners bij de gemeente vingerafdrukken laten maken via een elektronische lezer. Deze worden dan op de chip van een paspoort of ID opgeslagen. Volgens het Rijk blijven de vingerafdrukken bewaard in de reisdocumentatie bij de overheid totdat burgers hun ID of paspoort ontvangen. 

Mensen met een tijdelijke beperking komen in aanmerking voor een paspoort dat een jaar geldig is. Inwoners die een permanente handicap aan hun handen hebben, krijgen een identiteitsbewijs zonder afdrukken die vijf of tien jaar geldig is. Bij twijfel kan de ambtenaar om een medische verklaring vragen. Daarnaast kan de gemeente in speciale gevallen ook op locatie vingerafdrukken afnemen, mocht een bezoekje aan het gemeentehuis niet mogelijk zijn.