'Herinrichtingsplan voor 95% klaar'

Stichting Toekomst Stationsstraat (STS) is teleurgesteld en verontwaardigd dat haar herinrichtingsplan zo lang op de plank blijft liggen. ,,Het is voor 95 procent af. Alleen details, zoals het type trottoirbanden, materiaalkeuze en enkele andere zaken moest de gemeente nog zelf regelen", aldus voorzitter Pieter Tielen. 

Als reden voor het uitblijven van de aanpak wijst bestuurslid Dik Bol naar de overschrijding van een kwart miljoen voor de onlangs afgeronde herinrichting van de Rechterstraat. Volgens hem leidt dat nu tot een probleem bij de reconstructie van de Stationsstraat. 

Diverse bewoners verenigden zich in 2017 in STS om een herinrichtingsontwerp te maken. Dat droegen zij medio 2019 over aan de gemeente, de raad trok er eind dat jaar zes ton voor uit. Volgens wethouder Fred van Nistelrooij komt dat bedrag in het jaar 2023 beschikbaar, maar hoeft de uitvoering niet tot dat jaar te wachten.

Vier jaar geleden reserveerde de gemeente 50.000 euro voor het herinrichtingsplan. Uit dat potje betaalde Boxtel de kosten die STS maakte. 39.000 euro daarvan is besteed aan een ontwerp voor het voetgangersdeel, het overgebleven bedrag was voor een ontwerp van de rest van de Stationsstraat. Van dat laatste deel ziet STS nu af, mede door de moeizame samenwerking met Boxtel. 

Vruchteloos waren de gesprekken tussen STS en de gemeente echter niet. De Stationsstraat wordt in ieder geval geen eenrichtingsweg voor personenauto's. En bezoekers die hun voertuig kort parkeren (om iets op te halen of weg te brengen) moeten worden geweerd. Bewoners kunnen voertuigen op eigen terrein blijven parkeren.