Afbeelding
Foto: Eigen collectie

ZOMERSE RONDLEIDINGEN LANGS STAPELEN EN ARCHITECTUUR

Laatste wandelingen Beleef Boxtel

Ondanks de coronabeperkingen zijn de zomeravondrondleidingen van Beleef Boxtel een succes. De organisatie heeft daardoor extra tochten georganiseerd. Ook volgende week, als de laatste serie lokale excursies plaatsvinden, is een extra rondleiding toegevoegd. Dan staan de routes Kasteel Stapelen en naoorlogse architectuur op het programma.

Maandag 9 en donderdag 12 augustus krijgen deelnemers alles te horen over de geschiedenis van kasteel Stapelen. De gidsen van Beleef Boxtel vertellen dan over wat voor invloed de Heren van Boxtel hebben gehad en dat Willem van Oranje eens in het kasteel heeft overnacht, net zoals Lodewijk XIV. De wandeling is ongeveer twee kilometer lang. Binnen kijken in de ridderzaal en de kapel is vanwege de verkoop van het kasteel niet meer mogelijk.

ARCHITECTUUR

Dinsdag 10 augustus leidt de gids wandelaars langs diverse karakteristieke gebouwen uit de jaren vijftig. Lange tijd werd de architectuur van vlak na de Tweede Wereldoorlog saai en sober genoemd. Destijds werd ervoor gepleit om de panden zo snel mogelijk te vervangen, maar daar komen instanties nu op terug. Er wordt zelfs geopperd om een aantal gebouwen in Boxtel een beschermde status te geven. De afstand van deze rondleiding is drie kilometer.

De wandeltochten starten om 19.30 uur op de Markt voor het gemeentehuis en duren ongeveer één tot anderhalf uur. Om het aantal deelnemers beheersbaar te houden, is aanmelden voor de rondleidingen dit jaar verplicht. Dat kan via e-mail: rondleidingenboxtel@gmail.com of telefonisch: 06-22 56 20 01. De kosten bedragen twee euro.

De wandelingen zijn voor groepen ook op andere momenten in het jaar te boeken via bovenstaande contactgegevens. Meer informatie is tevens te vinden op www.beleefboxtel.nl.


p De geschiedenis van Kasteel Stapelen en de Heren van Boxtel wordt uitgelegd door de gidsen van Beleef Boxtel. (Foto: Harrie van den Berg).