Afbeelding
Foto: Annelieke van der Linden

Streep door Bazaar in Molenwijk

Algemeen Cultuur & Kunst (c) Nieuws (c)

Het hadden mooie dagen moeten worden, het laatste weekend van september. Maar de onzekerheden rond de huidige coronamaatregelen dwingen de organisatie van multicultureel festival Bazaar ertoe de handdoek in de ring te gooien. In hun kielzog volgt ook het eindfeest van stichting BELL, dat voor haar organisatie zwaar leunde op de faciliteiten van Bazaar.

Maandagmiddag maakte premier Mark Rutte bekend dat eendaagse festivals met meer dan 750 bezoekers tot in elk geval 1 september verboden zijn. Hoe de vlag er voor evenementen na die datum bij hangt, is nog onzeker. Waarschijnlijk beslist het kabinet daar pas 13 augustus over. Het bestuur van Bazaar kan daar echter niet meer op wachten. Het festival was al verschoven van juli naar zondag 26 september, maar wordt nu wederom verplaatst naar zondag 10 juli 2022. 

VERBROEDEREN

,,Het was geen makkelijke beslissing om te nemen”, geeft voorzitter Michel Verhoeven van Bazaar aan. ,,We hadden een prachtig programma en het aantal aanmeldingen voor kraampjes liep goed. Kortom: we waren er weer klaar voor.” 

Verhoeven en zijn medebestuursleden hebben wel andere opties besproken. ,,Toegangscontroles zullen voorlopig nodig blijven, maar daar willen we niet aan beginnen. We zouden het wel op kunnen tuigen, maar dat doet in onze ogen afbreuk aan de essentie van het festival: elkaar op een ongedwongen manier ontmoeten en verbroederen. Bezoekers moeten onbekommerd naar park Molenwijk komen zonder zorgen over testen of vaccinatiebewijzen”, aldus Verhoeven.

VREDE

Ook voor stichting BELL heeft het annuleren van festival Bazaar gevolgen. Deze organisatie liftte voor het eindfeest mee op de vergunning en de faciliteiten van Bazaar zoals podium, geluid en horeca. Zonder die steun ziet voorzitter Xaveer van Lokven geen mogelijkheid om op dezelfde voet door te gaan. ,,Natuurlijk baal ik ontzettend van deze beslissing. We hebben veel tijd gestoken in het vormen van een mooi programma om Esch welkom te heten bij de gemeente Boxtel. Maar aan de andere kant: het wordt steeds lastiger een goed eindfeest neer te zetten vanwege alle voorwaarden die de overheid stelt. Daarom heb ik nu vrede met deze beslissing.”

Het eindfeest van BELL komt echter nog op de planning, benadrukt Van Lokven. ,,We gaan op zoek naar een passend alternatief om onze activiteiten waardig af te kunnen sluiten.”

OP DE FOTO: Op dit beeld moeten liefhebbers nog een jaar wachten. Multicultureel festival Bazaar heeft de knoop definitief doorgehakt en het evenement verzet naar juli 2022. (Foto: Peter de Koning, 2015).