...MARIEKE EN JAN KETELAARS...
...MARIEKE EN JAN KETELAARS... Foto: Henk van Weert

Gouden paar in Boxtel

Algemeen Centrum-Breukelen (c) Nieuws (c)

Via de oprichting van een buurtvereniging voor de bewoners van de Kapelweg, Kalksheuvel en omliggende straten rolden Jan en Marieke Ketelaars-Peijnenburg als het ware in het Boxtelse vrijwilligerswerk. Nog altijd wonen ze met veel plezier in het huis waar Marieke 74 jaar geleden het levenslicht zag. Ze vieren er vandaag feest: Jan en Marieke zijn op de kop af vijftig jaar getrouwd.

Geholpen door de hele familie werd het boerderijtje van Mariekes ouders aan de Kapelweg in 1974 grondig verbouwd en omgetoverd tot twee burgerwoningen. In het ene pand ging haar vader wonen, die net weduwnaar was geworden. ,,Wij werden zijn buren; nu woont een broer van mij al weer jaren naast ons”, vertelt Marieke. Ze was destijds maar wát blij terug te kunnen keren naar haar oude buurt. ,,We trouwden in 1971 omdat een flatje op Hof ter Aa beschikbaar kwam, maar echt aarden kon ik er niet.”

Jan groeide op in hotel De Kei dat zijn ouders exploiteerden aan de Markt, op de plek waar nu zo ongeveer cafetaria Mikies is te vinden. Enkele jaren nadat het echtpaar de woning betrok aan de Kapelweg nam Jan hij het initiatief tot de oprichting van buurtvereniging Smalwatervallei, waar hij nog altijd actief is. Net als Marieke overigens, die nieuwe buurtbewoners verwelkomt en op bezoek gaat bij zieken. 

ORGANISATIETALENT

Al snel werd jaarlijks een festival gehouden om wat extra geld in de clubkas van de buurtvereniging te krijgen. Daarbij bleef het organisatietalent van Jan niet onopgemerkt. ,,Het zorgde ervoor dat ik in het bestuur van evenementenstichting Boxtel Vooruit verzeild raakte. Daar organiseerde ik onder meer jaarlijkse uitstapjes voor senioren en zette enkele historische optochten mee op touw. Voorts houd ik nog altijd de agenda van reus Jas de Keistamper bij en vanuit die rol werd ik ook penningmeester van de Nederlandse reuzenfederatie. Bovendien ben ik om de veertien dagen gids in Museum Vekemans aan de Stationsstraat”, vertelt Jan, die zijn hele arbeidzame leven bij Philips werkte. Voor zijn verdiensten werd Jan in 2011 benoemd tot lid in de Orde van Oranje-Nassau. 

In de jaren dat haar kinderen op de Angelaschool zaten, was Marieke er vrijwilliger, onder meer als overblijfmoeder. ,,Tegenwoordig vul ik mijn tijd onder meer met tuinieren, wandelen en linedance. Ook trekken Jan en ik er graag samen op uit. Fietsend of in onze cabriolet om stedentripjes te maken. Bovendien genieten we met volle teugen van onze zoon Jurgen en dochter Claudia en hun gezinnen. We zijn trots op onze vijf kleinkinderen die in leeftijd variëren van veertien tot een half jaar.”

Het gouden huwelijksfeest vieren Jan en Marieke in beslotenheid met familie en vrienden.