De luidklokken in de Boxtelse Sint-Petrustoren maken deel uit van het carillon.
De luidklokken in de Boxtelse Sint-Petrustoren maken deel uit van het carillon. Foto: Peter de Koning, 2019.

Petrusklokken luiden 5 minuten voor Hiroshima én vrede

Algemeen Centrum-Breukelen (c) Cultuur & Kunst (c)

In heel Nederland worden vandaag, vrijdag 6 augustus om 12.00 uur vijf minuten lang kerkklokken geluid. Oók in de Boxtelse Sint-Petrustoren. Hiermee wordt herdacht dat exact 76 jaar geleden de eerste atoombom werd geworpen om een einde te maken aan de Tweede Wereldoorlog. 

De Japanse stad Hiroshima was het doelwit van de nucleaire aanval waarbij in één klap 150.000 mensen de dood vonden. Het aantal slachtoffers groeide tot 250.000 en later bezweken nog honderdduizenden mensen door stralingsziekten en kanker. 

Steven van Groeningen, coördinator van de rondleidingen in de Sint-Petrusbasiliek, hoorde van het initiatief via het Klokkenluiders in de Bossche Sint-Jan en trok bij het bestuur van de Heilig Hartparochie aan de bel. ,,Pastoor Geertjan van Rossem vond het direct een goed idee om mee te doen.” 

BEZINNING

De klokken luiden niet alleen als herinnering aan Hiroshima, maar ook als moment van bezinning en als teken van vrijheid en vrede. Van Groeningen vraagt het parochiebestuur voortaan jaarlijks op 6 augustus de klokken te luiden. 

OP DE FOTO: De luidklokken in de Boxtelse Sint-Petrustoren maken deel uit van het carillon. (Foto: Peter de Koning, 2019).