Waar Eddy van Hummel (links) graag ziet dat er meer actie wordt ondernomen op zijn meldingen, ziet wijkgenoot Henri van Cleef (rechts) juist dat zijn vragen vlot worden afgehandeld. Voor beide Boxtelaren geldt echter dat het indienen van klachten makkelijker gaat dan ooit met de Fixi-app. (Foto's: Peter de Koning).
Waar Eddy van Hummel (links) graag ziet dat er meer actie wordt ondernomen op zijn meldingen, ziet wijkgenoot Henri van Cleef (rechts) juist dat zijn vragen vlot worden afgehandeld. Voor beide Boxtelaren geldt echter dat het indienen van klachten makkelijker gaat dan ooit met de Fixi-app. (Foto's: Peter de Koning). Foto: Peter de Koning

Flinke toename klachten, Fixi-app blijkt populair

Algemeen Boxtel Oost (c) Nieuws (c) Milieu & Duurzaamheid (c)

Fixi. Zo luidt de naam van de app die de gemeente Boxtel begin 2019  introduceerde. Via hun smartphone kunnen inwoners klachten over de openbare ruimte doorgeven: van losliggende stoeptegels tot defecte straatlantaarn. In het eerste jaar werden 833 meldingen gedaan, een jaar later waren dat er al 1.335. Maar hoe ervaren inwoners het? Nou, wisselend. Bijvoorbeeld Henri van Cleef wiens klachten vlot worden opgepakt. En wijkgenoot Eddy van Hummel die precies het tegenovergestelde meemaakt. 

De app vormt een handig meldpunt om je klacht in te dienen, ziet Henri. ,,Ik loop ergens langs en zie iets, maak een fotootje ervan, plaats het in Fixi en hoppa: het is gemeld”, zegt de Boxtelaar die aan het Dr. Mollerplein in Boxtel-Oost woont. ,,We hebben hier een mooi speeltuintje, alleen stond er een prullenbak die regelmatig uitpuilde. Kauwen pikken het afval eruit en het wordt een bende. Dus meldde ik dat. Intussen staat er een gloednieuwe, grotere prullenbak.”

INTERACTIEF

Niet alleen gaat het melden makkelijk, ook kunnen medewerkers van de gemeente en een melder in de app met elkaar in gesprek gaan over een klacht. Henri: ,,Voordat de app er was, belde ik wel eens naar de gemeente. Afhankelijk van wat er aan de hand was: heel erg vaak deed ik dat niet. Nu doe ik dat veel sneller. Hoe vaak? Een keer per maand toch zeker wel.”

Dat het makkelijker is geworden om te melden, is ook terug te zien in de cijfers. In coronajaar 2020 steeg het aantal klachten met ruim 50 procent terwijl de gemeente rekening hield met een toename van 30 procent. ‘Het groeiend gebruik van de Fixi-app vraagt een meer dan gemiddelde inzet’, rapporteerde verantwoordelijk wethouder Fred van Nistelrooij dan ook begin juli aan de gemeenteraad. 

De Fixi-app wordt gebruikt in heel Nederland. Eigenaar is ict-bedrijf Decos uit Noordwijk dat in 2015 met de app startte. Marketingvakblad Emerce meldde begin vorig jaar een ruime verdubbeling van het aantal meldingen via het platform: van zo’n 70.000 in 2018 naar bijna 160.000 in 2019.

ZOOI EN ELLENDE

Ook Eddy van Hummel, bewoner aan de Orlando di Lassostraat, is actiever geworden sinds dat het meldpunt bestaat. ,,Sinds ik Fixi downloadde, maakte ik 62 meldingen”, vertelt hij. ,,Voor het Koninklijk Nederlands Geleidehonden Fonds (KNGF) leid ik pups op tot veertien maanden. Daardoor loop ik regelmatig door Oost. Dus zie ik nogal eens wat.”

Hij komt een ‘hoop zooi en ellende’ tegen. De app mag dan wel eenvoudig in gebruik zijn, het oppakken van de klachten in zijn buurt kan wel een impuls gebruiken. ,,Vaak zie ik in de app ‘afgehandeld’ staan, maar dan is er nog niks mee gedaan. Of meldingen verdwijnen gewoon”, vertelt Eddy. En over de manier waarop zaken worden opgepakt, is hij allerminst tevreden. De stoepen van het deel van de Vorsenpoel dat het dichtst bij het Apollopad ligt, noemt hij bijvoorbeeld gigantisch slecht. ,,Daarentegen zie ik dat een brandgangetje in de buurt wel helemaal netjes is opgeknapt. Dat snap ik niet.”

BOEKWERK

Zo kan Eddy een boekwerk schrijven: over bankjes die worden weggehaald op plekken waar er veel gebruik van wordt gemaakt. Of juist worden geplaatst waar niemand komt. Straatkolken die dichtslibben, welig tierend onkruid, losliggende stoeptegels enzovoort. ,,Of de aansluiting van het straatwerk op de fietstunnel van het Weikespad tussen Munsel en Selissen, je wordt daar gewoon gelanceerd!” Ook zijn vrouw was eens lelijk gevallen over een losliggende tegel. ,,Ik blijf gewoon melden, zeker als er niets wordt gedaan.” Maar is het wel realistisch om te verwachten dat Boxtel aan elke klacht iets doet? Misschien niet, geeft Eddy aan: ,,Maar schrijf dan niet in de app dat iets is afgehandeld!” 

Want ja, omdat de Fixi-app interactief is, verwachten gebruikers ook terugkoppeling. En soms blijven meldingen wat langer liggen, ook bij Henri. ,,Er loopt er eentje sinds september 2019 met betrekking tot het speeltuintje bij ons voor het huis. We zouden graag zien dat dit wordt opgepakt, maar dat staat nog steeds open”, zegt wijkbewoner van Boxtel-Oost. 

De gemeente Boxtel is door de redactie gevraagd naar haar ervaringen met de Fixi-app. De vraag kon deze week niet worden beantwoord en komt in een volgend artikel aan bod.  

Dit artikel kwam tot stand via de leden-app Ons BC. Ook meepraten en zaken aankaarten? Praat mee over de actuele onderwerpen in jouw omgeving. 

OP DE FOTO: Waar Eddy van Hummel (eerste foto) graag ziet dat er meer actie wordt ondernomen op zijn meldingen, ziet wijkgenoot Henri van Cleef (tweede foto) juist dat zijn vragen vlot worden afgehandeld. Voor beide Boxtelaren geldt echter dat het indienen van klachten makkelijker gaat dan ooit met de Fixi-app. (Foto’s: Peter de Koning).

DISCLAIMER: In een eerdere versie van dit artikel stond dat Eddy van Hummel de stoepen op de hoek van de Europalaan met de Vorsenpoel slecht erbij vond liggen. Dat bleek te berusten op een misverstand. De juiste locatie staat nu in het artikel vermeld. 

Waar Eddy van Hummel (links) graag ziet dat er meer actie wordt ondernomen op zijn meldingen, ziet wijkgenoot Henri van Cleef (rechts) juist dat zijn vragen vlot worden afgehandeld. Voor beide Boxtelaren geldt echter dat het indienen van klachten makkelijker gaat dan ooit met de Fixi-app. (Foto's: Peter de Koning).